Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić o razgovoru s Putinom: Imaćemo veoma povoljnu cenu gasa, ugovor na tri godine

Bookmark and Share

29.05.2022. RTS, TANJUG

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Ističe da će Srbija imati veoma povoljnu cenu gasa, a ugovor će biti potpisan na tri godine

RTS Screenshot
RTS Screenshot

Iz Kremlja je saopšteno da su predsednici dve države razgovarali telefonom o snabdevanju Srbije prirodnim gasom i potvrdili obostrano raspoloženje za jačanje strateškog partnerstva između Rusije i Srbije, naveo je Kremlj. Dvojica lidera su razgovarala i o Ukrajini i Kosovu.

Aleksandar Vučić je rekao da je jutros imao dobar razgovor sa ruskim predsednikom i da su govorili o više različitih tema, a da je za Srbiju najvažnije to što su dogovoreni glavni elementi novog gasnog sporazuma, koji će biti potpisan na period od tri godine.

Kaže da su ti elementi veoma povoljni za Srbiju i da će formula koja se do sada koristitila ostati ista, odnosno da će cena biti veoma povoljna.

"Cena za gas biće 100 odsto prema naftnoj formuli, što znači od 310 do 408 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, to je cena za 2,2 milijarde kubnih metara gasa, ubedljivo najpovoljnija cena u Evropi, ostaje pitanje cene za dodatne količine od 800 miliona kubnih metara gasa, jer nam je povećana potrošnja", naveo je Vučić.

Nakon razgovora je, kaže, uputio pismo direktoru "Gasproma" Alekseju Mileru, kako bi koliko sutra razgovarali o novim količinama gasa.

"Ako sve realizujemo iz dogovora sa Putinom imaćemo po pitanju snabdevanja gasa sigurnu zimu, a nakon razgovora sa Gaspromom o količinama moći ćemo tačno da kažemo koliko će nas koštati prosečan kubni metar. U ovom trenutku to bi bilo tri puta manje, a zimi će to biti i 10-12 puta manje nego što će plaćati ostali u Evropi", rekao je predsednik tokom obilaska robnih rezervi u Beogradu.

Vučić je rekao da je i Putinu objasnio da su zbog industrijskog napretka Srbiji potrebne veće količine gasa.

Predsednik Srbije je rekao i da je sa Putinom razgovarao i o daljoj izgradnji skladišta gasa u Srbiji.

Izrazio je zahvalnost ruskim partnerima na korektnosti

Komentara: 0


#   Aleksandar Vučić   energetika   ekonomija   gas   Vladimir Putin
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima