Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Astronomska stanica Vidojevica kod Prokuplja ima najbolju lokaciju za posmatranje noćnog neba u Srbiji

rssBookmark and Share

Prokuplje 05.12.2023. Južna Srbija Info

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović boravila je u Prokuplju, gde je u ponedeljak u Narodnom muzeju Toplice otvoren program „Najbliži svemiru”, koji će trajati do 6. decembra.

Foto: AS Vidojevica Fejsbuk
Foto: AS Vidojevica Fejsbuk

Ovaj program, koji su organizovali Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Centar za promociju nauke, Astronomska opservatorija u Beogradu i Grad Prokuplje, obuhvata niz događaja na nekoliko lokacija, izložbu, radionice, predavanja, posete samoj stanici i astronomska posmatranja neba, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju Astronomske stanice Vidojevica.

Planina Vidojevica kod Prokuplja ima najbolju lokaciju za posmatranje noćnog neba u Srbiji i zbog te svoje jedinstvenosti može postati deo svetske mreže parkova tamnog neba.

Na ovom događaju okupio se veliki broj građana svih generacija, među kojima i veliki broj dece.

Begović je istakla da opservatorija na planini Vidojevica nudi zaista izvanredne uslove za posmatranje noćnog neba sa 80 do 100 vedrih noći godišnje.

Zato je naša ideja da pokrenemo inicijativu da se deo Vidojevice proglasi „parkom tamnog neba“ proistekla upravo iz toga što ovakve inicijative postoje i u Evropi, a u cilju zaštite datog lokaliteta, poboljšanja odnosa prema prirodi i odnosa prema želji da saznamo sve o svetu oko nas, rekla je Begović.

Prema njenim rečima, ovde postoje teleskopi koji predstavljaju tehnologiju značajnu za region, ali i čitavu Evropu, i sledeći korak treba da bude dalje ulaganje u još bolje teleskope, ali pre svega toga treba da sprečimo širenje svetlosnog zagađenja ka planini Vidojevica.

Ministarka je istakla da je važno da se ovaj region promoviše kao tačka gde možemo da se bavimo biologijom, fizikom i astronomijom, a da se istovremeno kod najmlađih promoviše briga o prirodi, svemiru i okrenutost nauci, čime se može izgraditi razvijeno društvo za budućnost.

Na otvaranju izložbe, kroz panoramski prikaz opservatorije, predstavljena je astronomska stanica Vidojevica, na osnovu koje je publika imala priliku da izbliza pogleda i upozna se sa najmoćnijim instrumentom za posmatranje neba kod nas i jednim od većih u regionu.

Posebna vrednost astronomske stanice Vidojevica je njena pozicija - daleko od svetla uličnih reklama, automobila i rasvete, pri čemu se teleskop koji nosi ime našeg naučnika Milutina Milankovića nalazi u savršenim posmatračkim uslovima za astronome, kako amatere tako i profesionalce.

Deo postavke upotpunjuje i karta svetlosnog zagađenja u području Vidojevice, sa namerom da građane, stanovnike okolnih naselja, kao i sve posetioce događaja podseti na stepen svetlosne nezagađenosti prostora oko astronomske stanice Vidojevica i prirodne tame u neposrednoj okolini opservatorije i ukaže na neophodnost da se očuva ovaj neprocenjiv resurs, kako za dalji razvoj istraživanja, tako i za astronomski turizam.

Redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu u penziji i predsednik Astronomskog društva „Alfa“ iz Niša dr Dragan Gajić, održao je naučno-popularno predavanje „Naši zaboravljeni velikani ili kakav smo to mi narod”, dok su najmlađi sugrađani imali priliku da iskažu svoju kreativnost i radoznalost u radionici „3D razglednica iz svemira“ na kojoj su se upoznali sa  Sunčevim sistemom i planetama.

Gledanje u zvezdano nebo biće dostupno učenicima, studentima i  građanstvu, kojima je Astronomsko društvo „Alfa“ iz Niša organizovalo noćno posmatranje neba sa Trga Topličkih junaka svakog dana od 17 do 20 časova, dok će u slučaju loših vremenskih uslova biti organizovana demonstracija astronomskih instrumenata u muzeju.

Tokom trajanja programa promocije i izložbe koja će za sve posetioce biti otvorena do 15. decembra, a koja veruje u moć astronomije u povezivanju ljudi, bez obzira na uzrast ili interesovanja, astronomska opservatorija Vidojevica postaće centralno mesto susreta stručnjaka i zaljubljenika u astronomiju.


#   Prokuplje   Vidojevica   astronomija   Dragan Gajić   Ministarstvo nauke   Astronomska stanica Vidojevica   Jelena Begović   Planina Vidojevica
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima