Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

ČETVRTI DAN RADIKALNOG PROTESTA: "Prepodne radimo sahrane, popodne spavamo na GROBLjU"

rssBookmark and Share

07.05.2016. B.Jančković, Blic

Iako je grad uplatio 25 miliona dinara JKP "Gorica", radnici kojima se duguje od šest do devet plata, nastavili su protest na groblju, četvrti dan zaredom.

Foto: B.Jančaković, RAS Srbija
Foto: B.Jančaković, RAS Srbija

- Prepodne radimo sahrane, popodne ostajemo na groblju i spavamo u krugu preduzeća. Grad nas je obavestio da u ovom trenutku maksimalno mogu da isplate 50 miliona dinara koje su dužni, što je nedovoljno da bi smo izašli iz blokade i nastavili da primamo redovno plate, pa nastavljamo protest.

Radnici su odlučni da ostanu na groblju, dok im se ne siplate sve zasotale zarade. Iz Crkve svetog Pantelejmona i crkve u Pasi Poljani dobili smo pomoć u hrani.

Sindikat nezavisnost nam je doneo odmah prve večeri konzerve I hleb a sindikat nezavisnost “Naisusa” novac za hranu kako bi smo izdržali, kaže rukovodilac RJ “Novo groblje” Oliver Cvetković i predstavnik sindikata “Nezavisnost”.

Gradonačelnik NIša Zoran Perišić izjavio je da grad čini sve što je zakonski moguće da sačuva i spasi JKP “Gorica”.

- Juče je uplaćeno 25 miliona i ostalo je da grad uplati još 25 miliona dinara. Moraćemo da u novom sazivu skupštine donesemo novi akt kojim će se uraditi dodatna dokapitalizacija a uz to dogovorili smo sa AIK bankom da preuzmemo i kreditno zaduženje “Gorice” od 63 miliona dinara, da to pokrijemo menicama. Grad zaista čini sve što je potrebno i sve što je moguće da sačuva jedno JKP koje je krenulo putem odakle se teško vraća. Moramo da sačuvamo javni sektor ja bih voleo da bi se radnici vrate svojim kućama i porodicama - rekao je Perišić.

On navodi da je problem u Gorici je nastao zbog prekomernog zapošljavanja i neadekvatne kadrovske politike.

- Radnik koji šiša travu košta grad mesečno 91.000 dinara! A gde su nam odlazile te pare? Odlazile su za one neproizvodne radnike koji nemaju veze sa tim. Javno komunalnom sektoru trebaju proizvodni radnici – oni koji će nositi smeće, koji će šišati travu koji će crtati signalizaciju a ne oni koji će sedeti u administraciji za kompjuterom i brojati šta su uradili ovi njihove na terenu. I “Gorica” i Grad kao osnivač moraju da preuzmu svoje obaveze, ali sistem ja nisam urušio, ova vlast ga nije urušila. Sistem je urušavan mnogo ranije - rekao je Perišić.

On je rekao da je potrebna nova sistematizacija u preduzeću koja će biti na realnim osnovama.

Na dinar radnicima, dinar i po izvršiteljima i sudu

Prema poslednim informacijama „Gorica“ je u blokadi 62 miliona najviše zbog tužbi radnika sa pratećim troškovima.

- Sve pare koje odu u Goricu idu u blokadu. Na svaki dinar koji su dobili radnici, dinar i po ide na izvršitelje i na sudske troškove - objasnio je Perišić.

Komentara: 0


#   radnici   plate   sindikat   Zoran Perišić   groblje   Gorica JKP   Sindikat nezavisnost   Javni sektor   Novo groblje   Oliver Cvetković
@ProfdrPerisic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima