Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Da li će tri niška dekana biti smenjena?

rssBookmark and Share

Niš 07.06.2019. Južna Srbija Info

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je juče u Nišu da će brzo biti rešen problem dekana, Fakulteta umetnosti Suzane Kostić, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovana Bratića i Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Petra Mitkovića, koji se terete za korupciju.

Da li će tri niška dekana biti smenjena?

Ministar prosvete i predsednica Vlade Srbije Ana Branabić obišli su radove na izgradnji Naučno-tehnološkog parka Niš a potom posetili Startap centar u Nišu.

Premijerka Brnabić je položila kamen temeljac za izgradnju višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je juče u Nišu da se sprovodi sveobuhvatna reforma obrazovanja u Srbiji i da je jedan od ciljeva tog ministarstva internacionalizacija obrazovanja.

Šarčević, se tokom svog boravka u Nišu sastao sa rektorom Univerziteta u Nišu, profesorom dr Draganom Antićem.

"Kada smo doneli novi Zakon o visokom obrazovanju tada nismo ugradili i klauzulu da je zakonski obavezujuća i Agencija za borbu protiv korupcije. Autonomija visokog obrazovanja daje sebi svašta za pravo i to nije slučaj samo u Nišu. Nepotizam je bio najnormalnija pojava jer to nije bilo kažnjivo. Vi opomenete visokoškolsku ustanovu da to ne rade ili da nekog smene, oni sazovu Savet u kome imaju 85 posto većine i lepo sami odustanu od toga“, rekao je ministar Šarčević i dodao kada se on umeša i kada pokuša to da reši, optuže ga da ruši autonomiju fakulteta.

Ministar Šarčević je naveo da su se sva tri slučaja desila pre donošenja novog Zakona .

„Šta god da odlučimo bila bi to rektroaktivna primena Zakona, a odgovor na pitanje da li je to primenjivo ili ne odgovor će morati da pronađu pravnici“, dodao je Šarčević. „ Mislim da retroaktivno ne može da se primenjuje Zakon. Sada postoji Etički odbor koji je za jednog od dekana doneo negativnu odluku i to je nama dovoljno. Danas ćemo to rešiti. Poslao sam inspektore i oni rade svoj posao. Sve što radimo je lagalno i zakonski, jer sada imamo instrumente. Epilog ove priče biće poznat za nedelju dana“, zaključio je Šarčević.

Rektor Univerziteta u Nišu profesor dr Dragan Antić je situaciju vezanu za tri niška dekana prokometarisao rečima „ Postoje odgovarajući organi koji rade svoj posao, a ja ću raditi svoj“.

„I oni koji donose odluke i preporuke treba da vode računa o specifičnosti delatnosti kojom se mi bavimo i o zakonima ove zemlje. Zakoni se međusobno dopunjuju, ni jedan nije izdvojen iz sistema i treba ih poštovati“, kazao je Antić.

Na pitanje šta je dogovorio profesorima sa Fakulteta umetnosti koji su protestovali protiv dekanice Suzane Kostić ispred zgrade Univerziteta on je kratko odgovorio:

"Profesori Fakulteta umetnosti nisu bili kod mene, nisam sa njima razgovarao. Oni su bili ispred zgrade Univerziteta i u zgradi što je dozvoljeno. Moja nadležnost nije Fakultet umetnosti, moja nadležnost je Univerzitet u Nišu. Fakulteti su pravna lica i ja nemam nadležnost nad njima samo što jedino u Srbiji u ovom svetu imamo situaciju da rektor nema nadležnost nad fakultetima. Očekujem da na sastanku sa ministrom prosvete vidimo šta je čiji zadatak i da svako radi svoj posao“, naglasio je Antić.

Komentara: 0


#   Niš   Fakultet umetnosti   Ana Brnabić   sednica Vlade   Dragan Antić   Ministarstvo prosvete   Agencija za borbu protiv korupcije   Suzana Kostić   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Univerzitet u Nišu   pravna lica   kamen temeljac   Mladen Šarčević
@anabrnabic @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}