Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Da li Romi žele da se uključe u društvo ili ih predstavljaju "lažni" lideri: "Grabež" u Nišu za poklone deci na Svetski dan Roma

rssBookmark and Share

Niš 08.04.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Decenijska tema, da li Romi u Srbiji, posebno u Nišu iskreno žele da se uključe u život u svim segmentima ili nemaju poverenje u sistem i društvo. Ne baš prijatna slika danas u Gradskoj kući pri dodeli poklona romskoj deci, stavila je senku na ovaj divan dan, posebno jer Niš je jedan od gradova sa nabrojnijom romskom populacijom sa kojom ostali deo građana živi u sinergiji.

Da li Romi žele da se uključe u društvo ili ih predstavljaju "lažni" lideri: "Grabež" u Nišu za poklone deci na Svetski dan Roma

U čast Svetskog dana Roma, lokalna vlast u Nišu organizovala je podelu paketića poklona romskoj deci. Ova akcija pokazuje duboku angažovanost za inkluzivnost i zajedništvo u gradu.

Ali... fotografija govori više od reči…

U nastojanju da se izrazi osećaj nepoverenja prema sistemu obrazovanja i društvu, slika koju Romi imaju može biti kompleksna i različita. Moguće je da su izloženi različitim oblicima diskriminacije i marginalizacije, što dovodi do stvaranja osećaja nepoverenja prema sistemu i institucijama.

U mnogim slučajevima, obrazovni sistem može biti mesto gde se ovo nepoverenje posebno oseća. Mnogi Romi se susreću sa problemima kao što su nedostatak pristupa kvalitetnom obrazovanju, stereotipi i predrasude od strane nastavnog osoblja i vršnjaka, kao i loša integracija u školama.

Ovo nepoverenje može se proširiti i na društvo u celini. Romi često iskusavaju diskriminaciju na radnom mestu, pristup zdravstvenoj zaštiti i drugim javnim uslugama. Ove negativne iskustva mogu uticati na njihovu veru u sistem i institucije.

Kako bi se preodolelo ovo nepoverenje, neophodno je raditi na unapređenju pristupa obrazovanju, eliminaciji diskriminacije i predrasuda, i stvaranju uslova za ravnopravno učešće Roma u društvu. To zahteva angažovanje svih nivoa vlasti, obrazovnih institucija, zajednice i civilnog društva.

U poslednje vreme, u javnosti se povećala svest o izazovima sa kojima se susreće romska zajednica, ali i o nekim nesporazumima u vezi sa pojedinim romskim liderima. Naime, postoje zabeleženi slučajevi gde su određeni romski predstavnici, koristeći se nemaštinom i svojim političkim uticajem, došli do lične koristi na štetu svojih sugrađana.

Ovaj problem, koji se uglavnom odnosi na određene lokalne zajednice, stvara dodatne težine u već kompleksnoj situaciji sa kojom se susreće romska populacija. Iskorišćavanje nemaštine i političkog uticaja ne samo što oštećuje doverenje u lidere u ovim zajednicama, već takođe izaziva ogromnu štetu u procesu spravljanja sa društvenim i ekonomskim izazovima.

Ove pretnje, međutim, izazivaju i odgovornost. Lokalne i državne vlasti moraju primeniti mere koje će sprečiti zloupotrebu uticaja i nemaštine od strane romskih lidera. Osim toga, važno je da se podigne svest u samoj romskoj zajednici o ovom problemu i da se posveti veća pažnja izboru poštenih i posvećenih predstavnika koji će zaista raditi za interese svih svojih sugrađana.

Ovakvi slučajevi iskorišćavanja nemaštine i političkog uticaja moraju biti istraženi i suočeni, a odgovorni treba da se prihvate svih relevantnih institucija kako bi se sprečila daleko širomasnija šteta u romskoj zajednici.

 

 

 


#   Niš   Romi   Dragana Sotirovski   Svetski dan Roma
#GradonacelnicaN @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima