Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dualno obrazovanje u Vranju i Vladičinom Hanu

rssBookmark and Share

Vranje 03.06.2019. RTS, Južna Srbija Info

U srednjim školama u Vranju i Vladičinom Hanu od naredne školske godine obrazovaće se operateri za izradu nameštaja. To zanimanje predstavljeno je u Hemijsko-tehnološkoj školi u Vranju.

Foto: RTS
Foto: RTS

Nekada usmereno, danas dualno obrazovanje. U gradu poznatom po proizvodnji nameštaja, na evidenciji službe za zapošljavanje nema nezaposlenih sa tom stručnom spremom. Zbog toga je obrazovanje za ta zanimanja potrebno, a učenici tokom školovanja uče i primenjuju znanje u školi i u preduzeću.

„Učenici imaju prilike da sami sebi obezbede pristojnu egzistenciju jer već u prvoj godini oni imaju mogućnost da - upravo zahvaljujući Uredbi Vlade Republike Srbije - zarade, primaju pristojnu nadoknadu od 5.200 dinara”, Nebojša Stanković, direktor Hemijsko-tehnološke škole u Vranju."

Za rad u proizvodnji nameštaja u Vranju školovaće se tridesetoro učenika. Hemijsko-tehnološka škola sarađuje sa nekoliko kompanija u gradu.

„Simpo će za par godina biti jedna osvežena firma, osvežena u pogledu savremene tehnologije. Mi planiramo rekonstrukciju svih fabrika, tako da će ovi mladi ljudi koji se budu odlučili da dođu, oni će doći u hale koje će biti sasvim drugačije za par godina”, kaže Ivan Ilić, izvršni direktor proizvodnje „Simpa”.

I u Vladičinom Hanu postoji interesovanje za šumarstvo i obrada drveta. U prvom i drugom razredu učenici Tehničke škole učiće o izradi nameštaja, u trećem se opredeljuju za stolara, tapetara ili lakirera.

„To je pre svega na zahtev preduzetnika iz Vladičinog Hana”, kaže Slađan Đorđević, direktor Tehničke škole u Vladičinom Hanu, „osetila se potreba za obrazovnim profilom u tom području, pošto imamo nekoliko preduzeća koja se bave preradom drveta.”

„Privredna komora je donela odluku da licencira instruktore koji će biti tu prisutni na praktičnoj nastavi, na mašinama”, objašnjava Goran Jović, direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug. „Jednostavno će usmeravati tu decu, te učenike kako da bude bezbedno.”

Od 1. septembra ove godine primenjivaće se Zakon o dualnom obrazovanju, kompanije učenicima plaćaju troškove prevoza, toplog obroka, i vode računa o zaštiti na radu.

Komentara: 0


#   Vranje   Simpo   Vladičin Han   Pčinjski okrug   obrazovanje   Goran Jović   Privredna komora   Hemijsko-tehnološka škola   Nebojša Stanković   dualno obrazovanje
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}