Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Epidemiolozi: Migranti za sada nisu opasnost

rssBookmark and Share

Niš 26.09.2015. RTS

Epidemiološka situacija u Srbiji je uobičajena i pored boravka velikog broja migranata, kažu epidemiolozi.
Oni napominju da se rizici povećavaju njihovim dužim zadržavanjem u Srbiji.

Epidemiolozi: Migranti za sada nisu opasnost

Ušli su u našu zemlju sa namerom da produže dalje i mi smo im pružili ono što drugi nisu - medicinsku negu, prihvat, humani odnos. A koliko nas to što smo na tranzitnom putu košta kada je u pitanju zdravlje našeg stanovništva.

"Ovaj broj migranata i način na koji je organizovan njihov prihvat i praćenje nije doveo do ozbiljnijeg poremećaja zdravlja stanovništva Srbije", kaže prim. Dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut.

Ipak, stručnjaci pozivaju na oprez, jer migranti dolaze iz područja gde je dečja paraliza endemska bolest, a rizika ima i od nekih crevnih zaraza i malarije. Mada, dug put koji su prešli pre ulaska u našu zemlju za nas predstavlja povoljnost kada su u pitanju te bolesti.

"Njihova inkubacija prolazi za vreme njihovog putovanja i ispoljila bi se klinička slika tih bolesti", kaže dr Biljana Popović, Zavod za javno zdravlje Vranje.

Tako nije zabeležen ni jedan slučaj oboljevanja od zaraznih bolesti, i nema mesta za paniku, kažu epidemiolozi, ali oprez je neophodan. Naročito od kada su Mađari i Hrvati zatvorili vrata pred migrantima.

"U odnosu na dva do tri dana njihovog boravka i mogućeg boravka zbog zatvaranja granica prema Hrvatskoj i Mađarskoj, to povećava rizik. Ogromna je razlika između boravka 2-3 dana i boravka više desetina dana, što se može desiti", kaže prof. Dr Branislav Tiodorović, v.d. direktor Instituta za javno zdravlje Niš.

Savet građanima je obavezna vakcinacija protiv dečje paralize, redovna lična higijena i rani odlazak lekaru u slučaju simptoma zaraznih bolesti.

video...

Komentara: 0


#   Niš   izbeglice   zdravlje   zaraza   Institut za javno zdravlje   Branislav Tiodorović   migranti
@


 


[ Dodaj komentar ]