Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

EPS nema ovlašćenja da naplaćuje RTS pretplatu!

rssBookmark and Share

27.12.2015. Zorica Miladinović, Danas

Centar za zaštitu potrošača Forum uputio je juče otvoreno pismo Vladi Srbije u kojem navodi da je rešenje...

EPS nema ovlašćenja da naplaćuje RTS pretplatu!

U predlogu Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis da će se televizijska taksa naplaćivati preko Elektroprivrede Srbije protivno registraciji ovog javnog preduzeća u APR-u.

- Ovim predlogom Zakona se javnom preduzeću EPS poveravaju poslovi pružanja usluge trećem licu uz naplatu provizije, što je posao agencija za pružanje usluga, a ne javnog preduzeća koje ima tako odgovornu ulogu kao što je proizvodnja, snabdevanje i distribucija električne energije. Zbog toga je ovakav način naplate takse za javni medijski servis potpuno neprihvatljiv - kaže Jovan Jovanović, predsednik Foruma.

On precizira da je utvrđivanje obaveze Elektroprivrede Srbije da naplaćuje taksu za javni medijski servis u suprotnosti sa šifrom delatnosti za koju je EPS registrovan u APR-u, jer ovo javno preduzeće ima šifru 3514, što znači da je registrovano samo za trgovinu električnom energijom. Prema njegovim rečima, predlog ovog zakona ide dalje u ometanju delatnosti EPS-a i postavlja rok za plaćanje takse do 15. u mesecu, bez obzira što je rok plaćanja utrošene električne energije do 25. u mesecu za prethodni mesec, iako se naplata vrši na jednom računu.

- Izjava da će se isključivati struja onima koji plate struju a ne plate taksu za javni servis je poseban biser predsednika Upravnog odbora RTS-a Zorana Popovića. Potrošaču se ne može isključiti usluga koju je platio, već samo ona usluga koju nije platio, a ukoliko ne plati taksu za javni servis, može mu se isključiti samo program RTS-a. Nadamo se da niko nije stvarno mislio da će javno preduzeće EPS da vodi evidenciju o uplati takse za javni servis i pokretati postupke za naplatu, iako je to je posao RTS-a - navodi on.

Komentara: 0


#   EPS   RTS   Centar za zaštitu potrošača   Jovan Jovanović   TV pretplata   rok za plaćanje   Javni servis   ovlašćenja   Agencija za privredne registre   Ana Popović
@EPSsnabdevanje @rts_vesti @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}