Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Fantomski kran u Pirotu

rssBookmark and Share

Pirot 25.05.2011. Izvor: RTS

Građevinski kran na napuštenom gradilištu u pirotskom naselju Nova bolnica već pet godina predstavlja opasnost za stanare obližnjih kuća. Koliko će još dugo biti tu nije poznato, jer se ne zna ko je dužan da ga ukloni.

Ko je nadležan da ukloni opasnost
Ko je nadležan da ukloni opasnost

Na samo dva metra iznad krovova nekoliko kuća u naselju Nova bolnica u Pirotu, građevinski kran već pet godina ugrožava bezbednost stanara i prolaznika, ali i saobraćaja, jer se nalazi u neposrednoj blizini regionalnog puta Pirot-Leskovac.

"Naravno, kran se okreće bez prestanka, zbog vetra ne sme da se fiksira, tako da predstavlja problem za okolne kuće i njihove stanare ukoliko se desi da padne", kaže Miloš Manojlović.

"Deca su stalno tu u dvorištu, igraju se", ističe Ana Tošić. "Nije uopšte prijatno kad znate da vam je kran tačno iznad kuće."

Meštani naselja Nova bolnica kažu da im niko do sada nije objasnio zašto kran nije uklonjen, iako je gradilište napušteno.

Kran je postavljen pre pet godina, kada je planirana izgradnja gerontološkog centra preko puta pirotske bolnice. Od tada su postavljeni samo temelji za taj centar. Građevinska firma koja je trebalo da ga izgradi je propala, a vlasnik firme je u bekstvu.

Nadležni u Opštini Pirot tvrde da do sada nisu preduzimali mere za uklanjanje krana, jer su očekivali da će se javiti potencijalni investitor koji bi nastavio radove.

U međuvremenu, umesto gerontološkog centra, bivši investitor je dobio dozvole za gradnju poslovno-tržnog objekta.

Šef odseka inspekcijskih poslova SO Pirot Saša Jovanović objašnjava: "Došli smo do podataka da je kran u vlasništvu izvesnog fizičkog lica, uzeli izjavu za zapisnik od njega, tako da ćemo u budućem periodu doneti rešenje kojim ćemo praktično naložiti da se kran sa navedene lokacije ukloni."

Ukoliko vlasnik krana ne postupi po rešenju opštinske inspekcije, kran će biti prisilno uklonjen. Do tada, stanarima iznad čijih se krovova svakodnevno "šeta" kran ostaje da se nadaju da neće biti vremenskih nepogoda i jakog vetra.


#   Pirot   Saša Jovanović
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima