Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gadžin Han: Novi dom za Iliće, kuću im ustupila crkva

rssBookmark and Share

Gadžin Han 13.12.2019. RTS

Četvoročlana porodica Ilić iz Gornjeg Barbeša kod Gadžinog Hana, koju je ekipa RTS-a prošle godine posetila u neuslovnoj kući, preselila se u novu, koju im je ustupila crkva iz tog sela. Tako, pored nemaštine i bolesti koje ih prate, Ilići sada imaju veliku brigu manje.

Gadžin Han: Novi dom za Iliće, kuću im ustupila crkva

Kada je ekipa RTS-a početkom godine posetila Iliće, 14-godišnja Jovana i njena dve godine mlađa sestra Dijana oskudevale su u svemu. Među ispucalim zidovima i pod krovom koji je pretio da se uruši, bez iole pristojnog nameštaja, nisu imale osnovne uslove za odrastanje. Sada, slika je sasvim drugačija, kao i raspoloženje devojčica.

"Tamo kad smo bili nisam mogla drugarice da pozovem za rođendan. Sada, ovde kad smo prešli, mogu da pozovem drugarice, a i škola je blizu", priča starija sestra Jovana.

Pored Dijane, koja ima probleme u razvoju i jedva hoda posle operacije kukova, problem sa kretanjem ima i majka, pa je u boljim uslovima i njoj sve mnogo lakše.

"Bolje je, krov ne prokišnjava, sve je lepo, sve je blizu i toplo", kaže Ružica Ilić.

Kuću je na korišćenje ovoj porodici ustupila crkva u Gornjem Barbešu, na inicijativu humanitarnog udruženja "Neveni", koje Ilićima, među kojima je jedino otac sposoban da zarađuje, pomaže i dalje.

"Ono što dalje radimo jeste da nastojimo da ovog čoveka zaposlimo. Javio se jedan preduzetnik koji je raspoložen da izvrši prekvalifikaciju kako bi čovek mogao da dobije stalno zaposlenje", ističe Suzana Petrović iz humanitarnog udruženja "Neveni" iz Niša.

To bi osiguralo egzistenciju ovoj porodici, koja živi od 15.000 dinara socijalnih davanja i nadnica koje otac zaradi.

"Sad je zimsko vreme i nema mnogo posla. Leti, opet, može da se zaradi nešto i da se preživi, eto po drva, po planini, po polju", kaže Goran Ilić.

Iako su mnogi problemi ostali, najveći je nestao, za šta su Ilići zahvalni crkvi i mnogim ljudima dobre volje koji su im obezbedili nameštaj, uređaje i donirali pakete odeće i hrane.

Jelena Marinović, RTS

video...

Komentara: 0


#   Gadžin Han   RTS   crkva   Gornji Barbeš   kuća   Goran Ilić
@rts_vesti @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima