Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gašenje toplane "Čair" jedno od rešenja za poboljšanje vazduha u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 16.01.2020. Gradski portal 018, Južna Srbija Info

Grad Niš je spreman da na nekoliko načina utiče na to da zagađenost vazduha bude znatno manja, a prvi koraci su već preduzeti, kaže Goran Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Niš se trenutno nalazi među šest prvih gradova u Srbiji u kojima je stepen PM čestica u vazduhu na visokom nivou što ugrožava i zdravlje stanovnika. Grad Niš je spreman da na nekoliko načina utiče na to da zagađenost vazduha bude znatno manja, a prvi koraci su već preduzeti, kaže Goran Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika.

„Formirana je radna grupa koja radi svoj posao i koja je do sada održala dve sednice, a jedan od zaključaka radne grupe je i da se otpočne sa očuvanjem kvaliteta vazduha što je naša zakonska obaveza i pred raspisivanjem smo javne nabavke kojom će se odrediti subjekat koji će napraviti plan kvaliteta vazduha. To je strateški dokument koji treba da donese konkretne mere i da ograniči  sve nivoe zagađenja u gradu“.

Konkretne mere koje grad može da preduzme odnose se na energetiku i saobraćaj.

„Sa tim uvezi u planu je da se ugasi toplana Čair koja je na mazut, a njeni korisnici će biti povezani na toplanu u Kliničkom centru, tako da će mnoge institucije koje su do sada koristile lož ulje ili ugalj, preći na gas. Tako će se u tom delu grada  znatno smanjiti zagađenje“, kaže Milosavljević.

Jedan od problema je i zagrevanje republičkih institucija, ali je grad Niš spreman da ponudi rešenje i za to.

„Grad je spreman da subvencioniše priključke tih ustanova na toplovodnu mrežu, a konkretno se radi o zgradi Univerziteta, Ekonomskog i Pravnog kao i Medicinskog fakulteta. Sa druge strane  grad će iz svoje budžetske rezerve platiti sve one vrtiće koji mogu da pređu na gas“, istako je Milosavljević i dodao da je grad spreman i da pomogne građanima da koriste one energente koji su manji zagađivači vazduha.

Kada se radi o saobraćaju, Milosavljević u ime grada apeluje na građane da ne koriste automobile bez neke preke potrebe, da ne ne zaustavljaju automobile na četiri žmigavca, da na semaforima ugase motore.

Komentara: 0


#   Niš   vazduh   zagađenje   Goran Milosavljević   smog
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima