Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nakon saopštenja rukovodstva UKC Niš da su instalirali zamensku oremu, kardiohirurzi i dalje ne mogu da rade operacije zbog neadekvatne opreme

rssBookmark and Share

Niš 02.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Nakon nedostatka neophodnih reagensa za procenu sklonosti ka krvarenju ili trombozama prilikom operacija, Klinika za kardiohirurgiju u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Nišu primorana je da privremeno obustavi operativne zahvate.

Foto: Dragan Milić FB
Foto: Dragan Milić FB

Ova odluka dolazi pre i nakon što je Uprava Kliničkog centra tvrdila da su instalirali zamensku opremu koja koristi potrebne reagense istog dana kada je obustavljen rad.

Međutim, rukovodstvo Klinike za kardiohirurgiju osporava validnost te opreme, ističući da je neadekvatna jer je postavljena u laboratoriji koja nije nadležna za transfuzijsku medicinu. Kritike idu i dalje - centralna laboratorija nema transfuziologa koji bi mogao da verifikuje nalaze, a analize zahtevaju stručnu interpretaciju.

Zamenski aparati su takođe dovedeni u pitanje, jer su lošijeg kvaliteta, sa drugačijim referentnim vrednostima i ne podudaraju se sa protokolima razvijenim za lečenje kardiovaskularnih i transplantiranih pacijenata. Rezultat je nedostatak adekvatnih uslova za nastavak operativnih zahvata.

U odgovoru Upravi Kliničkog centra, koji potpisuju rukovodilac Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić i načelnik Odeljenja za kliničku hemostazu i vantelesni krvotok Milan Lazarević, ističe se niz nepravilnosti koje su se dogodile tokom procesa javne nabavke. Ove nepravilnosti su dodatno otežale situaciju i narušile sposobnost klinike da adekvatno obavlja svoje funkcije.

Ova situacija izazvala je ozbiljnu zabrinutost među medicinskim osobljem i pacijentima, dok je povećala pritisak na već opterećen zdravstveni sistem u Nišu. Uprkos naporima da se situacija reši, ostaje neizvesno kada će kardiohirurške operacije biti u potpunosti obnovljene.

U prilogu Fejsbuk objava prof. dr Dragana J. Milića

Saopštenje Uprave UKC Niš povodom prestanka rada klinike za kardiohirurgiju UKC Niš zbog nedostatka reagenasa za laboratorju obiluje lažima i neistinima kojim se Uprava UKC Niš i njen direktor dr Zoran Perišić služi godinama ne shvatajući da je UKC Niš ozbiljna i najvažnija institucija južno od Beograda a ne organ političke stranke kao i to da politika ne može da komanduje strukom jer u struci vlada princip Istine i Činjenice a u politici laž, prevara i obmana.

Dakle:
1) Laž je da smo mi sa kardiohirurgije imali odluku i dopis RFZO ali ne i Uprava UKC Niš i njen direktor Perišić jer smo svi dobili mail od strane RFZO u isto vreme i na isti način (mail je primljen 28.2.2024. u 08.48 pre podne). To što Uprava ne radi svoj posao, ne čita dopise i saopštenja čak ni ona upućena od RFZO je problem Uprave i dokaz potpunog raspada sistema u UKC Niš. (screenshot u prilogu)
2) Laž je da klinika za kardiohirurgiju nije iskazala potrebe za ovim reagensima na vreme. Klinika je, u skladu sa Zakonom, poslala svoje potrebe nadležnim u UKC Niš 12.1.2024. u 17.05 (screenshot u prilogu). Još jedan tragičan dokaz raspadnutog sistema u UKC Niš koji ne radi svoj posao.
3) Tvrdnja o RFZO šiframa ne samo da nije tačna već je i komična. Metoda koju naša klinika koristi se zove Multiparametarska agregacija trombocita iz pune krvi (šifra usluge u fondu je 14852 tj 14274). Metoda koja se nalazi na centralnom tenderu je Lumiagregacija trombocita iz plazme (šifra usluge u RFZO je 14837). Pošto nemate nikakve veze sa transfuzijskom medicinom i ne čudi što ste skroz pobrkali i metode i šifre. Ono što ne smete da pomešate je da preko 50 ustanova u Srbiji koristi ovu metodu koju koristimo i mi a da ova metoda koju nam zdušno PROTIVZAKONITO NUDITE KOŠTA DVA PUTA VIŠE OD OVE KOJU MI KORISTIMO! Da li ova vaša protivzakonita odluka predstavlja zalaganje za nauku, brigu o pacijentima, biznis ili nešto četvrto? 
Pošto znate šta kardiohirurzima treba što ne dodjete u našu salu i ne operišete kardiovaskularne operacije ili transplantacije bubrega? Mi nikada ne bi bili toliko hrabri kao vi da vam odredjujemo koje stentove ili koje pejsmejkere da ugradjujete. 
I par pitanja:
1) kako ste smeli da aparate za transfuzijsku medicinu instalirate u centralnoj laboratorji UKC Niš kada je to protivzakonito jer centralne laboratorije se ne mogu baviti transfuzijom?
2) u centralnoj laboratoriji ne radi transfuziolog pa pitamo KO ČITA I VERIFIKUJE NALAZE? Svi ti nalazi bez stručnog lica (a nemate ga) su nevalidni čime ste napravili krivično delo ugrožavanja zdravlja bolesnika!
3) Zašto ste prekršili Zakon time što niste ispoštovali proceduru nabavke nove opreme i Pravilnik broj 2362/3a od 31.1.2020. (imate ga na sajtu UKC Niš i možete ga pročitati pošto do sada očito to niste) koji u članu 10 predvidja da pre nego što se preuzme oprema mora da se obezbedi stručna komisija iz oblast aparata koji se uzima a jedini specijalista transfuzijske medicine u UKC Niš doc dr Milan Lazarević nije konsultovan. Kako oprema koju ste juče nelegalno instalirali iziskuje kupovinu potrošnog materijala bili ste dužni da date nalog stručnim službama da ispitaju tržište i prikupe ponude različitih kompanija  koje u svom portfoliju imaju transfuziološke metode (Zakon o javnim nabavkama). Nemate Izveštaj stručne komisije o stručnoj i ekonomskoj opravdanosti preuzimanje aparata, nema Izveštaja službi javnih nabavki o ekonomskoj opravdanosti dodatne opreme. Jednom rečju PREKRŠILI STE SVE ZAKONE postojeće u Republici Srbiji. Možda zato što vam je UKC Niš dat na poklon i kako uvažena ministarka dr Danica Grujučić reče dobijate, iako ste penzioner, još dve godine da rukovodite sa UKC Niš jer znate kako sistem funkcioniše. Da vam uvažena ministarka da još 40 godina da rukovodite UKC Niš vi ne biste naučili jer vas poštovanje Zakona i ne zanima.
4) Kao što znate, vaši prigovori (ukupno 2) za moje neetično ponašanje Komitetu za profesionalnu etiku Univerziteta u Nišu su odbačeni. Zašto ne podneste ostavku zbog lažnog optuživanja što vam očito jedino ide od ruke? Ili mislite i dalje da je UKC Niš partijski plen i prćija i da možete da radite šta hoćete i kako hoćete bez ikakve odgovornosti?

Prof dr Dragan J. Milić, FACS
opšti hirurg, vaskularni hirurg i kardiohirurg
rukovodilac klinike za kardiohirurgiju UKC Niš


#   Niš   Klinika za kardiohirurgiju   Dragan Marković   Univerzitetski klinički centar niš   obustava rada
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima