Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Infomacije se menjaju iz časa u čas: Nova pravila za onlajn nastavu - testiranje dece samo uz saglasnost roditelja

Bookmark and Share

16.09.2021. Tanjug, RTS, Južna Srbija

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je doneta odluka po kojoj odeljenja sa 16 učenika i manje prelaze na onlajn nastavu ukoliko se u tom odeljenju pojave tri slučaja zaraze koronavirusom.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Odeljenje sa više od 16 đaka, u kojem se pojave dva zaražena učenika, deli se na dve grupe i prelazi na kombinovani model nastave, a ukoliko se u tim grupama pojavi više od troje zaraženih, grupa prelazi na onlajn nastavu.

Ružić je rekao da je takva odluka doneta danas, na sastanku sa predstavnicima Instituta "Batut", da je sistem malo inoviran, te da očekuje da će to dati rezultate.

Ministar je još jednom apelovao na ličnu odgovornost svih i pozvao građane na vakcinaciju.

Nije obrazovni sistem taj koji izaziva transmisiju koronavirusa, naglasio je Ružić, i zato ne treba diskriminisati škole a da se ne vodi računa o onome šta se dešava van njih.

Ministar je rekao da još uvek nije alarmantna situacija u školama, kada je reč o broju zaražene dece, jer ne prelazi 0,54 odsto, a kod zaposlenih ne prelazi 1,2 odsto.

"Ako ne dođemo do 70 i 75 odsto vakcinisanih, vrtećemo se ukrug. Krajnje je vreme da se neke stvari preseku", rekao je Ružić.

Kako je rekao, važno je da se već na sledećoj sednici Kriznog štaba, u skladu sa preporukama lekara, donesu i neke druge mere koje će relaksirati ove negativne efekte povećanog broja zaraženih zbog godišnjih odmora.

Kaže da je do utorka bilo 4.400 zaražene dece u školama, što je 0,54 odsto, što nije samo u jednoj školi ili odeljenja.

"Nema alarmantne situacije", naglasio je Ružić dodajući da u školskom sistemu ima 1,1 milion dece.

Kaže da je danas doneta odluka za reper koji bi trebalo da bude kriterijum na nivou lokalne samouprave, koji se tiče škola, jeste da granica bude 1,5 odsto zaražene školske dece, a četiri kod nastavnog i vannastavnog osoblja.

O opravdanjima za izostanke 

Na pitanje kako komentariše to što su pojedini direktori najavili da će tražiti opravdanje i ako jedno dete izostane sa nastave, ministar je rekao da se neopravdano odsustvo sa nastave smatra prekršajem i da je zakonom definisana odgovornost roditelja da obaveste o izostanku dece, kao i da direktor može da definiše neka pravila kada je izostanak jedan ili dva dana uz jasno obrazloženje roditelja, dok za sve ostalo mora da postoji nalaz lekara.

To što su najavili pojedini direktori – proverićemo, kazao je Ružić.

Ističe da je cilj da nastava funkcioniše na redovan način, kao i da smatra da oni koji su vakcinisani ne treba da budu diskriminisani, zbog čega je u toku i priprema uvođenje kovid sertifikata.

Testiranje dece u školi bilo bi samo uz saglasnost roditelja

Ministar je rekao da bi testiranje dece u školama moglo da se radi samo uz saglasnost roditelja ili zakonskih staratelja, ali da to još nije moguće uraditi, jer postoji otpor roditelja.

Na pitanje novinara, u Železnicama Srbije, da je najavljena mogućnost testiranja dece u školama, Ružić je rekao da se više o tome govorilo hipotetički, kao i da je to pitanje pokrenuto na Kriznom štabu.

Kazao je da to još nije moguće uraditi, jer je video da ima mnogo otpora roditelja na društvenim mrežama i naglasio da bi to svakako bilo samo uz saglasnost roditelja ili staratelja, kao i da bi tome prethodilo praćenje eventualnih simptoma i merenje temperature.

"Danas je bio sastanak sa ‘Batutom’ i inovirali smo malo sistem i rekao bih da će to dati rezultate. Rekli smo i pre da je model semafora podložan promenama, u skladu sa situacijom u lokalnim samoupravama", naveo je Ružić.

Komentara: 0


#   škole   Branko Ružić   Ministarstvo prosvete   Koronavirus
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima