Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Naredne nedelje u šest lokalnih samouprava kombinovana nastava

rssBookmark and Share

Niš 29.10.2021. RTS, Južna Srbija Info

Ministarstvo prosvete saopštilo je da se od ponedeljka kombinovani model nastave primenjuje u srednjim školama u šest lokalnih samouprava.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno, kombinovana nastava od ponedeljka, 1. novembra, primenjuje u srednjim školama na teritoriji šest lokalnih samouprava: Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Beograd, Kula, Niš i Šabac.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemijska situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovida 19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koje su prešle na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja", koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", u nedelji od 21. do 28. oktobra broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4.388 (0,57 odsto).

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije ukupno su 102 (0,25 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju, promenila način organizacije rada i sa neposrednog rada prešla na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 998 (2,45 odsto) odeljenja (17 i više učenika), zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju, promenilo način organizacije rada i prešlo sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 143 (0,35 odsto) grupe su iz kombinovanog modela nastave prešle na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je za RTS da situacija u obrazovnom sistemu nije alarmantna. Ističe da za sada nije odlučeno da se pređe na onlajn nastavu i da će produžetak jesenjeg raspusta biti razmatran na sednici Kriznog štaba početkom naredne nedelje.   


#   Niš   škole   Institut za javno zdravlje   nastava   Branko Ružić   Ministarstvo prosvete   Koronavirus
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima