Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jedan u milion: Obnova druge škole

rssBookmark and Share

Babušnica 20.02.2014. Tanjug

Predstavnici Fondacije "Ana i Vlade Divac" posetili su Osnovnu školu "Despot Stefan Lazarević" u Babušnici, drugu školu koja će biti obnovljena.

Jedan u milion: Obnova druge škole

Obnovu škole i kupovinu neophodnih nastavnih sredstava i školskog nameštaja omogućile su donacije 20.000 građana.

Kako je saopštila danas ta fondacija, Sporazum o saradnji između škole "Despot Stefan Lazarević" i Fondacije "Ana i Vlade Divac" biće potpisan početkom marta, kada će početi i radovi na obnovi ove škole.

Zahvaljujući kampanji "Jedan u milion", učenici škole u Babušnici završiće ovu školsku godinu sa novim kabinetima, obnovljenim školskim dvorištem i fiskulturnom salom.

Opština Babušnica smeštena je u dolini reke Lužnice i na obroncima okolnih planina, koja sa svojih 12.000 stanovnika spada u jednu od najsiromašnijih opština u Srbiji, a Osnovna škola "Despot Stefan Lazarević", osnovana je davne 1886. godine.

U prvoj školskoj godini svoga postojanja imala je 41 učenika i bila smeštena u privatnoj kući, a danas je rad u školi organizovan u 20 matičnih i 11 izdvojenih odeljenja u okolnim selima.Škola ima 563 učenika i 50 zaposlenih nastavnika i stručnih saradnika.

Škola u Babušnici, na osnovu ocene Komisije dobila je najveći broj bodova od ukupno prijavljenih 269 škola sa teritorije Republike Srbije, a u skladu sa utvrđenim kriterijumima.

Kvalitena prijava škole omogućila je Komisiji da stekne jasan uvid u probleme sa kojima se njeni đaci i kolektiv svakodnevno suočavaju.

Spremnost da pruže podršku obnovi škole u Babušnici iskazali su i predsednik Opštine Saša Stamenković, kao i Dejan Lazarević, predsednik Skupštine opštine, na zajedničkom sastanku sa predstavnicima Fondacije, održanom posle obilaska škole.

Zahvaljujući podršci 10.000 donatora, pojedinaca i kompanija iz Srbije i dijaspore, za prva tri meseca kampanje prikupljena su sredstva za obnovu škole u selu Burovac, kod Petrovca na Mlavi, a u naredna tri, uz podršku još 10.000 ljudi, i sredstva neophodna za obnovu druge škole.

U toku je akcija prikupljanja sredstava za ostale škole koje su se prijavile za učešće u ovoj akciji i tražile pomoć u obnovi i opremanju. "Pridružite se i pomozite nam da obnovimo škole u Srbiji", poručuje se u saopštenju.

 

Komentara: 0


#   škole   Babušnica   Stefan Lazarević   donacija   Vlade Divac   predsednik opštine   Saša Stamenković   Opština Babušnica
@


 


[ Dodaj komentar ]