Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kilogram krastavaca kao dva kilograma banana

rssBookmark and Share

Vladičin Han 25.04.2011. Autor: V. Ristić, Danas

Vranjanska zelena pijaca uoči Uskršnjih praznika jedna od najskupljih u Srbiji

Kilogram krastavaca kao dva kilograma banana

Vranje - Minule uskršnje praznike na jugu Srbije obeležile su izuzetno visoke cene ranog povrća na vranjanjskoj zelenoj pijaci „Tekija“. Uočljivo je bilo da su prodavci i nakupci ranog povrća uoči Uskršnjih praznika cene proizvoda podigli i do 40 procenata.

Tako je krastavac koštao od 150 do 180 dinara, dok se kilogram banana prodavao po ceni od 80 do 90 dinara. Cena kilograma mladog krompira kretala se između 150 i 200 dinara, dok je kilogram jabuka koštao 60, a pomorandži 50 dinara, a stari krompir prodavao se skuplje od južnog voća i koštao između 60 i 70 dinara. Za tri vezice mladog belog luka trebalo je izdvojiti 100 dinara, dok je veza rotkvi koštala i do 30 dinara (četiri komada). Mladi kupus koštao je od 80 do sto dinara za kilograma, dok je u piljarnicama mogao da se kupi po najnižoj ceni od 70 dinara.

U privatnim mesarama kilogram jagnjetine prodavao se po ceni od 550 dinara za kilogram, dok je kilogram najkvalitetnijeg pilećeg mesa prodavan po ceni od 509 dinara. Najjeftinija je bila prasetina koja je mogla da se kupi po ceni od 250 do 300 dinara. Mnogi Vranjanci pohrlili su u Vladičin Han gde je u Hipermarketu „Idea“ jagnjetina mogla da se kupi po ceni od 350 dinara za kilogram. Dan uoči Uskrsa cena domaćih jaja dostigla je rekordnu cenu od 13 dinara za komad, dok je u marketima ta cena bila dva dinara niža. Interesantno je i da je veza peršuna koštala čak 30 dinara, kao i cvekle koja se prodavala po ceni od 70 dinara, dok se, recimo, pola kilograma svežih šampinjona moglo kupiti po ceni od 69 dinara, a jedan koren rena prodavan je po ceni od 60 do 70 dinara.

Kilogram kolača u privatnim prodavnicama bio je 800, a raznih vrsta torti 900 dinara po kilogramu. Sveže paprike prodavane su po ceni od 420 dinara za kilogram što je u rangu 1,5 kilograma svinjskih krmenadli ili nešto više od kilograma junećeg mlevenog mesa. Prodavci ne očekuju da će cene biti niže ni za prvomajske praznike jer najveće količine ranog povrća, paradajza, krastavaca, mladog krompira stižu iz susedne Makedonije i Turske, gde se roba plaća u devizama. Interesantno da je od kada je u Vladičinom Hanu otvoren Hipermarket iz lanca „Idea“ cena hleba kod svih prodavaca sa 55 pala na 44 dinara.


Komentara: 0


#   Vladičin Han
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima