Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mališani o Svetom Savi - Savindan obeležen u svih 26 "Pčelicinih" vrtića

rssBookmark and Share

Niš 27.01.2021. Južna Srbija Info

Poštujući propisane epidemiološke mere, svaki vrtić JPU "Pčelica" je svečanom priredbom i običajima koji dolikuju obeležavanju slave, proslavio Svetog Savu. Centralna proslava Savindana organizovana je u vrtiću "Panda".

Mališani o Svetom Savi - Savindan obeležen u svih 26 "Pčelicinih" vrtića

"Uz himnu i recitacije o Svetom Savi, pokazali su da je ovaj svetac i danas neporečiv uzor svima nama", kažu u "Pčelici".

Obeležavanju slave i priredbi mališana prisustvovao je i predsednik gradske opštine Crveni krst, prof.dr Miroslav Milutinović.

Tom prilikom, direktorki JPU “Pčelica”, Svetlani Mitić, uručio je knjige namenjene vrtićima na teritoriji opštine Crveni krst.

Svetlana Mitić čestitala je mališanima školsku slavu i istakla značaj obeležavanja Svetog Save od malih nogu, jer im se na taj način omogućava da svestrano upoznaju i usvoje duhovnu zadužbinu ovog sveca, ali i stvaralaštvo srpskog naroda utemeljeno na toj zadužbini.

Čestitajući prosvetni praznik kolegama, Mitićeva je poželela svima koji rade sa decom da i dalje budu nadahnuti i imaju snage da ostanu na svetosavskom putu i odole svim iskušenjima svog odgovornog poziva.

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog prosvetitelja, prvog književnika,
zakonodavca, graditelja manastira i crkava i pokretača umetničkog i prosvetnog stvaralaštva u njima, a za školsku slavu ustanovljen je 1840.godine na predlog Atanasija Nikolića, rektora iz Kragujevca.

Posle poluvekovne zabrane od uvođenja, 1990. godineponovo se vraća kao školska slava.


#   Niš   Sveti Sava   Pčelica PU   Miroslav Milutinović   Školska slava   Svetlana Mitić
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima