Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ministarstvo prosvete: Samo još godinu dana produžetaka za "večite studente"?

rssBookmark and Share

Beograd 09.09.2016. Z.S. Južna Srbija Info

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas sa Milanom Petkovićem predsednikom Studentske konferenije univerziteta Srbije i drugim članovim Predsedništva SKONUS-a, kao najvišeg predstavničkog tela studenata.

Univerzitet u Nišu
Univerzitet u Nišu

Na sastanku održanom u Ministarstvu, predstavnici SKONUS-a izneli su zahteve da se produži rok za završetak studija studentima koji studiraju po starom programu, da se studenti koji su u tekućoj godini ostvarili 48 ESPB rangiraju u okviru kvote za finansiranje iz budžeta u školskoj 2016/2017. godini, kao i da se studenti završne godine studija upisani 2013/2014., a  koji se finasiraju iz budžeta, zadrže pravo da se po isteku redovnog trajanja studija finasiraju iz budžeta najduže još godinu dana.

Takođe, predstavnici SKONUS-a, izneli su zahtev  i da se prvim generacijama studenata upisanih po Bolonji 2007/2008. i 2008/2009. godine omogući  dodati rok od godinu dana da završe studije. Uz prisustvo pomoćnika ministra za pravne poslove Vesne Lukić, zaključeno je da se to pitanje mora razmatrati u nekim širim okonostima i da se neće zanemariti.

Ministar Šarčević je rekao da će učiniti sve kako bi Srbija imala što više akademskih građana i pozvao predstavnike studenta da se uključe u rad na izradi novog Zakona o visokom obrazovanju, kao i da učestvuju u svim radnim grupama Ministarstva, a koje se tiču visokog obrazovanja. Sagovornici su se saglasili da predstavnici studenata treba da budu jedan od partnera u procesu reformi visokog obrazovanja.

Ministar Šarčević  je predložio formiranje zajedničke radne grupe koja bi pratila ceo proces prelaska sa starih na nove studisjke programe, kao i proces opterećenja studenata koji studiraju po Bolonji.

Dogovoreno je i da se u narednom periodu održe novi sastanci u vezi sa svim otvorenim pitanjima  koja se tiču pravila studiranja.

Sastanku su prisustvovali i članovi Predsedništva SKONUS-a: Mirza Ašćerić, sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Nedeljko Mišić sa Univerziteta u Kragujevcu, Milan Savić sa Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Igor Knežević sa Univerziteta u Novom Sadu i Nebojša Aleksić sa Univerziteta u Beogradu.

Sastanku nije prisustvovao predstavnik Univerziteta u Nišu.

Najviše potpisnika peticije za produžetak roka je sa Univerziteta u Beogradu, zatim Nišu i Novom Sadu.

Niški "večiti studenti" kažu da su stali sa dva tri ispita i da je činjenica da profesori imaju reči hvale za njih na ispitima.

Oni dodaju i da sui profesori razočarani bolonjskim generacijama koje na fakultete dolaze nepismeni, bez dovoljno znanja i sve završavaju „na matematičke poenčiće”.

Procena je da u Srbiji ima oko 20.000 studenta po starom sistemu, koji čekaju na rešenje.

Komentara: 0


#   Beograd   budžet   studenti   Ministarstvo prosvete   Milan Petković   Bolonjska deklaracija   Univerzitet u Nišu   SKONUS   Mladen Šarčević   Milan Savić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima