Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mladi su zakon !

rssBookmark and Share

18.10.2011. Autor : M.Gajić |

Uklanjanje grafita sa govorom mržnje, sređivanje dva školska dvorišta i letnje pozornice u Zemunu, izložba fotografija, dve ulične akcije, fudbalski turnir i sedmodnevni festival sa umetničkim radionicama i sređivanjem prostora.

Mladi su zakon !

Sve ove akcije su samostalno organizovali i sproveli mladi Beograda u okviru kampanje „Mladi su zakon“. Ovih osam akcija samo je delić kampanje u kojoj je sprovedeno 150 omladinskih volonterskih akcija u 25 okruga iz cele Srbije.

Bilo da se radi o prljavom školskom dvorištu, napuštenom prostoru, netoleranciji ili govoru mržnje, ove akcije pokazuju da mladi reaguju na probleme u svojoj okolini, da žele da se uključe i daju svoj doprinos njihovom rešavanju. Zato im treba dati podršku, obrazovanje i resurse. U ovome će im pomoći Zakon o mladima koji je usvojen u julu ove godine a počeće sa primenom u januaru 2012.

Ovim zakonom stvara se osnova za unapređivanje društvenog položaja oko 1,5 miliona mladih koliko ih ima u Srbiji kao i dugoročno ostvarivanje njihovih potreba i interesa. On detaljno uređuje osnivanje i evidenciju omladinskih udruženja, njihovih krovnih saveza i načina finansiranja svih projekata koji se bave mladima.

Zakon predviđa i osnivanje Saveta za mlade kao savetodavnog tela tela koje obrazuje Vlada Republike Srbije.

Nakon kratkog filma o volonterskim akcijama, o Zakonu za mlade će govoriti:

- Snežana Samardžić Marković, ministarka omladine i sporta

- Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanskih inicijativa

- Ivana Kovačević, državni sekretar Ministrstva omladine i sporta

- Snežana Klašnja, pomoćnica ministarke omladine i sporta

Osam volonterskih akcija koje su u avgustu i septembru sprovođene na teritoriji Beograda finansiralo je Ministarstvo omladine i sporta kroz projekat „Mladi su zakon“.


#   mladi   obrazovanje   Vlada Republike Srbije   Snežana Samardžić Marković   državni sekretar   Mladi su zakon
@Vlada_SR @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima