Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mladi u akciji

rssBookmark and Share

Vranje 30.01.2014. RTS

Mladi iz Bujanovca, Preševa i Vranja uredili su dvorište i učionice Muzičke škole u Bujanovcu.
Napravili su staze, betonirali stepenište, okrečili unutrašnjost i crtaju grafite.
To je program Youthbuild trening centra u okviru kog četrdesetsedmoro mladih Albanaca, Roma i Srba svakodnevno radi.

Bujanovac muzička škola, f:RTS
Bujanovac muzička škola, f:RTS

Volonteri iz Bujanovca, Preševa i Vranja su uredili dvorište i učionice muzičke škole u Bujanovcu. Okrečili su zidove, dodatno će ih ukrasiti grafitima. Učesnici programa sami biraju temu koju će raditi, objekat koji će urediti. Odabrali su Muzičku školu.

"Bavim se crtanjem rekreativno, inače sam se prijavio za ovaj program, jer sam hteo da upoznam nove drugare i steknem nova iskustva", kaže Oliver Petrušijević (30) iz Vranja.

Adelina Bajrami (23) iz Bujanovca kaže da je Bujanovac mali grad, da tamo nemaju šta da rade pa svi mladi ovde dolaze i rade nešto zajedničko.

"Ja sam treća generacija, ovde sam tri meseca, sređivali smo Muzičku školu, imamo još neke akcije sređivanja u Preševu i Vranju", dodaje Ero Musliju (23) iz Bujanovca.

Muzička škola u Bujanovcu postoji 25 godina. Ima oko stotinu učenika. Dolaze i iz okolnih opština.

Direktorka Muzičke škole u Bujanovcu Marija Todorović Arsić kaže da se ulaže uvek po malo, , koliko omogućava i budžet škole i opštine, a to je, dodaje, uvek dosta oskudno u odnosu na ovo što su oni uradili.

Kroz kreativnost, učenje, timski rad i druženje, multietnička grupa mladih menja i mobiliše svoji lokalnu zajednicu, volonterski.

"Prva akcija je bila rampa za invalide, i sad se smatra jednom od akcija koja je bila najvidljivija i koja je donela puno promena, i zbog toga je postao poznat program", kaže Fismir Jahiu, koordinator projekta.

Treću godinu za redom Građanske inicijative realizuju ovaj program, uz podršku USAID-a. Mladi uče jezike, preduzetničke i veštine komunikacije. Neki od njih su, posle završene obuke, uspeli da pronađu posao.

 


#   Vranje   Bujanovac   mladi   Preševo   USAID   Muzička škola   rampa za invalide
@USAID @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima