Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na šta su se građani najviše žalili ombudsmanu u protekle dve godine pandemije

Bookmark and Share

21.01.2022. RTS, Južna Srbija Info

Zaštitnik građana Zoran Pašalić navodi za RTS da se građani žale da predugo čekaju na operacije, na uslove lečenja, neadekvatne postupke lekara, imovinsko-pravnu zaštitu, imovinsko-ekonomske uslove kao što su katastar legalizacija, ostvarivanja prava na penziju...

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

Zoran Pašalić je gostujući u Beogradskoj hronici naveo da se broj obraćanja zaštitniku građana u pandemijskim uslovima značajnije povećao u odnosu na pre pandemijske uslove.

"Broj obrađanja građana je 60 odsto povećan za vreme vanrednog stanja i da je otprilike takva intencija bila da se broj obraćanja zaštitniku građana u pandemijskim uslovima značajnije povećao u odnosu na pre pandemijske uslove", navodo Pašalić..

I zato je, dodaje on,  institucija morala da na neki način uvede i drugačije radno vreme i drugačiji odnos odnosno prijem, kontakt sa građanima da bi mnoge probleme koji su se pojavili rešavali. 

Kako kaže, građani se žale da predugo čekaju na operacije, na uslove lečenja, na neadekvatne postupke lekara, imovinsko-pravnu zaštitu, dugo čekanje penzija, imovinsko-ekonomske uslove kao što su katastar legalizacija...

"Kod ostvarivanja prva na penziju najveći problem je dugo čekanje ono dovodi naše građane koji imaju pravo na penziju u jako lošu situaciju. Taj neki vakum između prestanka radnog odnosa i prijema prve penzije ih zaista dovodi u nezgodnu situaciju. I onda se oni obraćaju nama i onda mi u kontaktu sa PIO Fondom to rešavamo", objašnjava Pašalić. 

Pandemija je, kaže gost Beogradske hronike, usporila mnogo, sve neke redovne aktivnosti, i zato se građani u krajnjoj instanci obraćaju nama, kada su nezadovoljni brzinom rešavanja njihovih problema.

Objašnjava da Institucija zaštitnika, može na više načina da pomogne građanma.

"Uglavnom se mi obraćamo prvo povodom konkretnih slučajeva onima kojima treba, onima koji upravljaju tim ustanovima, uglavnom ih tada i rešavamo, a u slučajevima kada je to nemoguće onda višim instancama koje se bave ovakvim vrstama problema", navodi Pašalić.

Podseća da nema mogućnost prisile izvršenja svojih preporuka.

"Mi nemamo mogućnost prisile. Mi smo praktično jedina nezavisna koja ima i ustavni tretman i koja nema mogućnost prisile u smislu čak ni otvaranja postupaka, podnošenja prijava za određena nepostupanja", naveo je gost Beogradske hronike

Komentara: 0


#   građani   žalbe   Zoran Pašalić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima