Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Operacije obustavljene, pacijenti nek čekaju

rssBookmark and Share

Niš 05.05.2012. Autor : Ekipa Južne Srbije |

Zbog nestašice ugradnog medicinskog materijala u Kliničkom centru Niš pacijenti čekaju duže od godinu dana na pojedine hirurške intervencije, dok se neke operacije uopšte ne obavljaju.

Operacije obustavljene, pacijenti nek čekaju

Na ugradnju veštačkih kukova čeka se godinu i po dana, a na ugradnju veštačkih kolena i silikonskih implantanata nakon odstranjivanja dojke duže od godine, piše dnevnik Danas.

Zbog nedostatka boje za veštačka sočiva od početka 2012. ne operiše se ni katarakta.

Direktor KC Niš Borislav Kamenov tvrdi da je nestašica medicinskog ugradnog materijala usledila zbog "neopravdano dugih tenderskih procedura“ i ocenjuje da bi Zakon o javnim nabavkama trebalo "hitno menjati“.

"Tenderi se najčešće raspišu na vreme, ali je praksa da se potom neko uvek žali na rezultat, pa se utvrđuje da li je žalba opravdana, a dragoceno vreme prolazi", rekao je Kamenov.

On je dodao da su tenderi za veliki broj nabavki centralizovani, tako da niški KC ne može da raspiše svoju javnu nabavku i eventualno ubrza proceduru.

U KC Niš kažu da je prošle sedmice stigla "dovoljna količina“ pejsmejkera, koji su u ovoj ustanovi nedostajali od početka godine, tako da su, po rečima kardiologa, životi 87 pacijenata koji su se nalazili na listi čekanja "bili dovedeni u pitanje“.

U Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja prethodno su, međutim, kazali da je za KC Niš obezbeđeno 67 pejsmejkera, a načelnik Odeljenja za pejsmejkere i elektrofiziologiju u Nišu Zoran Perišić da će oni "odmah biti upotrebljeni“ , tako da nakon toga "rezervnih količina neće biti“.

 

Komentara: 0


#   Niš   Klinički centar Niš   zdravstvo   Zoran Perišić   Borislav Kamenov   Klinički centar
@ProfdrPerisic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima