Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Oprezno sa petardama za novogodišnje praznike

rssBookmark and Share

Vranje 28.12.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Novogodišnji praznici su pred nama. Oni sa sobom donose radost i lepo raspoloženje ali i bojazan od petardi koje su po nekom nepisanom pravilu sastavni deo novogodišnje euforije.

Foto: RTV Vranje
Foto: RTV Vranje

Zakon je vrlo ovde jasan, pirotehnička sredstva mogu da prodaju isključivo ovlašćene prodavnice.

Međutim, mnogi se toga ne pridržavaju tako da nabavljaju petarde na drugačiji način.

Neželjene posledice nekada znaju biti i fatalne.

Deca petarde doživljavaju kao razonodu i igračku. Međutim, roditelji bi trebalo da znaju koje su posledice nepravilnog korišćenja pirotehničkih proizvoda i samim tim  mališanima ne bi trebalo da  dozvoljavaju da ih koriste bez njihovog prisustva.

''Nestručnim rukovanjem deca mogu da zadobiju lake ili teške telesne povrede . Mogu biti povređeni i oni koji se nalaze u blizini. Takođe moguća je i materijalna šteta, jer sva ta pirotehnička sredstva  izazivaju i zvučne i svetlosne efekte  koji mogu podići nivo temperature usled čega se nešto može i zapaliti'', kaže Zoran Savić, oficir Odeljenja policije.

Zakonom o javnom redu i miru kazne za paljenje pirotehničkih proizvoda kreću se od 10.000 do 50.000 dinara za pojedinca, a predviđen je i društveno korisni rad od 40 do 120 časova u zamenu za novčane kazne. Ako prekršaj napravi grupa od tri ili više lica zatvorska kazna se kreće od 30 do 60 dana.

Tokom predstojećih novogodišnjih praznika Saobraćajna policija u Vranju vršiće pojačanu kontrolu u regulisanju saobraćaja posebno na frekventnim putnim pravcima na području Pčinjskog okruga. Neophodna je upotreba zimske opreme, sigurnosnih pojaseva kao i smirenost, strpljenje i uvažavanje ostalih učesnika u saobraćaju kaže Tomislav Spasić, komandir saobraćajne policije  za grad Vranje

''Svim vozačima i učesnicima u saobraćaju poručujem da poštuju saobraćajne propise tokom novogodišnjih i bižićnih praznika  i da ne upravljaju vozilima pod uticajem alkohola. Takođe važno je da koriste zimsku opremu ukoliko kreću na put kao i sigurnosne pojaseve a veoma je bitno da imaju strpljenje i smirensot i da poštuju ostale učesnike u saobraćaju'', napominje  Tomislav Spasić, komandir saobraćajne policije  za grad Vranje.

Dozvoljena količina alkohola u krvi  kod vozača je 0,30 promila , kažu iz Saobraćajne policije i savetuju  veću koncentraciju tokom vožnje.

Komentara: 0


#   Vranje   Nova godina   policija   saobraćaj   praznici   PU Vranje   saobraćajna policija   komunalna policija   Tomislav Spasić   materijalna šteta   Grad Vranje   novčane kazne
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}