Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otvorena obnovljena kuća Dragutina Matića - Oko sokolovo, najpoznatijeg sprskog izviđača iz Velikog rata

rssBookmark and Share

Gadžin Han 24.06.2022. Niške vesti, Južna Srbija Info

Danas je u rodmom selu Kaletinac najpoznatijegg srpskog izviđača Dragutina Matića, poznatijeg kao Oko sokolovo otvorena renovirana spomen kuća u opštini Gadžin Han.

Otvorena obnovljena kuća Dragutina Matića - Oko sokolovo, najpoznatijeg sprskog izviđača iz Velikog rata

Porodična kuća Matića bila je decenijama napuštena, tako da nije mogla da bude obnovljena, već je izgradjena nova, identična onoj u kojoj je rodjen i u kojoj je preminuo.

Svečanom otvaranju i osvećenju kuće prisustvovao je veliki broj Dragutinovih potomaka, kao i predstavnici opštine Gadžin Han, grada Niša, Vojske Srbije i Policijske uprave Niš.

Dragutinov praunuk Zoran Matić, komandant Kopnenen vojske Republike Srbije general-potpukovnik Milosav Simović i predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović presekli su crvenu vrpcu, a sveštenici Eparhije niške osveštali su spomen dom srpskog ratnika i izvidjača.

Zoran Matić je rekao da je porodica opštini poklonila kuću i dvorište kako bi bio napravljen spomen dom.

„Želimo da ljudi dodju i vide kuću, da stanu na prag na kojem smo mi kao deca sedeli“, izjavio je Matić na otvaranju.

Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović kazao je da su radovi na kući trajali oko šest meseci, a opština je iz svog budžeta, izdvojila spomen kuće 4,7 miliona dinara.

„Kuća je opremljena stvarima koje su već bile u njoj, pa su restaurirane. Neke stvari su poklonili naslednici i komšije“, rekao je Filipović.

Dragutinov praunuk Živorad Matić istakao je da ga pamti kao veoma strogog, disciplinovanog i pobožnog čoveka.

„Bio je u vojsci u konjici, jahao je rame uz rame sa knezom Pavlom. Nije voleo da govori o ratu, ali nam je pričao da budemo pametni, i svesni da imamo samo jednu državu, Srbiju“, izjavio je Živorad Matić.

Dragutin Matić ostavio je iza sebe četvoro dece, a najmladji Dragutinov potomak na današnjem svečanom otaranju bio je jedanaestomesečni Ognje

Komentara: 0


#   Gadžin Han   Dragutin Matić   Oko sokolovo   Kaletinac   Vojska Srbije   spomen kuća
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima