Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poigravanje sa pacijentima

rssBookmark and Share

Niš 22.05.2012. Autor : Toma Todorović |

Od srede 23. maja grupa od dvadesetak bubrežnih bolesnika, koji su se u dogovoru Klinike za nefrologiju KC Niš dijalizirali u „Frezenijusu”, više neće moći da ide na terapiju u tu privatnu bolnicu.

Poigravanje sa pacijentima

–Na dijalizi sam od početka 2007. godine i tri puta sedmično sam, do maja 2010. godine, odlazio na Kliniku za nefrologiju niškog Kliničkog centra. Onda sam iz ove zdravstvene ustanove prebačen na inostranu privatnu „Frezenijus”, koja tek što je bila otvorena u Nišu. Ko je odredio da budem na tretmanu, odnosno na dijalizi u „Frezenijusu” a ne na Klinici za nefrologiju, nikada nisam saznao – ispričao nam je Miodrag Krstić, jedan od pacijenata.

Krstić je, kao i svi ostali pacijenti u stranoj privatnoj ustanovi, prošlog petka dobio telegram kojim je obavešten da više ne odlazi u „Frezenijus”:

–Obavešten sam da država, odnosno Fond zdravstva zahteva da se svi mi koji smo ranije bili na dijalizi na Klinici za nefrologiju i sa nje prebačeni u „Frezenijus”, sada vratimo u Klinički centar – ispričao nam je Miodrag Krstić.

Direktor Klinike za nefrologiju dr Svetislav Kostić kaže:

–Prema informacijama koje imamo na klinici, Republički fond zatražio je od rukovodstva Kliničkog centra, najverovatnije zbog uštede novca, da se ova grupa pacijenata na dijalizi vrati u centar. Mi imamo oko 200 pacijenata na dijalizi, posedujemo i četiri nova aparata, koje smo obavezni da imamo u rezervi i odmah ćemo ih instalirati. Niko neće ostati bez terapije, niti će biti ugrožen, mada i dalje ostaje naš problem prostora i velikih gužvi.

Na svetlost dana u međuvremenu, osim pitanja bez odgovora po kojim je kriterijumima i zašto grupa bubrežnih bolesnika sa Klinike za nefrologiju prebačena pre dve godine u inostranu privatnu bolnicu, izašlo je još nešto.

Svi ostali pacijenti na dijalizi koji su bili na terapiji na Klinici za nefrologiju već duže vreme javno i glasno negoduju kako su u odnosu na one koji se zbrinjavaju u „Frezenijusu” oni diskriminisani. Nedavno su uputili pisma direktoru Filijale RFZO u Nišu i direktoru KC Niš, u kojem su napisali da se „cene dijalize u Nišu lažiraju”.

Prema navodima u tom pismu, „cena dijalize u državnoj ustanovi je 70, a u privatnoj klinici 105 evra”, a o svemu tome zvanično su obavešteni državni organi, od kojih se očekuje da do kraja ispitaju šta se sve u poslednje dve godine radilo sa teško obolelim pacijentima na relaciji Klinički centar Niš – Klinika za nefrologiju – „Frezenijus”.

Komentara: 0


#   Niš   Klinički centar Niš   grupa   Klinički centar   Klinika za nefrologiju
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima