Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pomozimo Aleksandri Miljković

rssBookmark and Share

Predejane 03.08.2011.

Aleksandra je rođena 24.02.1992. u Leskovcu i boluje od Multiple skleroze od svoje 16. godine. Trenutno je zaposlena kao osoba sa invaliditetom i već dva meseca je na bolovanju zbog pogoršanja bolesti. Majka koja boluje od Parkinsonove bolesti je u penziji, a otac, koji je 2 puta operisan od tumora, na tržištu rada.

Porodica nema uslove da obezbedi Aleksandri normalne uslove za život. Kako žive u nedovršenom stambenom objektu najviše im je potrebno kupatilo, posebna soba za nju. Seoski put u selu gde žive je u jako lošem stanju što Aleksandri otežava kretanje tako da teško ode do lekara.

U selu Predejane ima desetak invalidnih ljudi do kojih ne mogu da stignu patronažne službe niti oni mogu da posete lekara. Telefon u njihove domove još nije stigao, a najteže im je što nemaju dobar put, pa u zimskim mesecima jedva stižu do svojih kuća.


Put koga se sete samo u predizbornim kampanjama

U ovom selu živi i desetak invalidnih, starih, hendikepiranih i slepih osoba kojima je posebno teško, jer do njih ne mogu da stignu patronažne službe, niti oni mogu da odu kod lekara. Među onima kojima ovo najteže pada su Smilja Miljković i njena kćerka Aleksandra, učenica drugog razreda Trgovačke škole u Grdelici. Obe boluju od teških neuroloških bolesti - Smilja od Parkinsonove a Aleksandra od multipleks skleroze. Kako kažu, otežano se kreću i često im se dešava da padaju na izlokanom putu. Prilikom pada jesenas, Aleksandra se povredila, pa dvadeset dana nije mogla u školu.

– Svi su obećavali da će popraviti put, pogotovu u predizbornim kampanjama, ali su brzo zaboravljali obećanja. Mi ne tražimo mnogo, samo da nasipaju put da možemo da dođemo do kuće, da nas neko doveze i da mogu da dođu patronažne službe i sanitet. Obraćali smo se mesnoj zajednici, a oni kažu da nemaju ni buldožer, ni pare i uputili su nas na Direkciju za urbanizam i izgradnju grada Leskovca. Išla sam više puta bez uspeha, a kada sam zapretila da ću tužiti zbog povrede deteta, primio me je zamenik direktora Direkcije. Nažalost, rekao mi je da ne zna ništa o tom putu, ni da li postoji projekat, ni da li je uopšte u planu da se tamo nešto radi, ne skrivajući očajanje kaže Smilja za naš list.

Pomoć od Direkcije zatražilo je i Udruženje distrofičara Leskovca čije su članice Smilja i Aleksandra. Pozivajući se na zakonske propise o uslovima za planiranje i projektovanje objekata u vezi sa nesmetanim kretanjem dece, starijih, hendikepiranih i invalidnih osoba, kao i na zakon o sprečavanju diskriminacije, kojima je predviđeno prilagođavanje javnih objekata tim osobama, Udruženje moli Direkciju da nasipa dva kilometra puta od varoši Predejane do sela Predejane. Nažalost, odgovor je i u ovom slučaju izostao.

http://www.facebook.com/groups/217151531655038

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Put-koga-se-sete-samo-u-predizbornim-kampanjama.lt.html

Smilja Miljković
selo Predejane
Prokredit banka. A.D.
tekući račun 220-3730000061734-37.

ProCredit Bank/
IBAN: smilja s.miljkovic predejane(selo)BB.
16000 LESKOVAC
RS35 2203 7300 0006 1734 37
SWIFT:PRCBRSBG.

Komentara: 1


#   saobraćaj   Predejane     Udruženje distrofičara   seoski put
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    jovana savic, 03.08.2011.:
    POKLANJA se lek BETAFERON za OBOLELE OD MULTIPLE SKLEROZE, koji je inace jako skup (preko 500 eura), radi isteka roka u 11 mesecu ove godine. Ako znate nekoga kome bi ovaj lek zatrebao, javite se na broj 066 390 264.


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima