Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prokuplje dobija status grada?

rssBookmark and Share

Prokuplje 05.11.2017. Južna Srbija Info

Status grada za opštinu Prokuplje u Narodnoj skupštini Republike Srbije zatražio je narodni poslanik Darko Laketić. Kao jedan od podnosilaca Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, inicirao je da i Prokuplje uz opštinu Bor po hitnom postupku dobije status grada.

Prokuplje dobija status grada?

Naime, ovo su sada jedine dve opštine koje kao sedišta Upravnih okruga još uvek nemaju status grada koji pruža znatne prednosti u teritorijanoj organizaciji Republike Srbije. Upravni okrug predstavlja osnovni subjekat administrativne dekoncentracije vlasti i administrativni centar za teritorijalno organizovanje inspekcijskih i drugih službi državnih organa. U Republici Srbiji, u svim upravnim okruzima, sedišta okruga se nalaze u najvećim jedinicama lokalne samouprave koje imaju status grada. Jedan, od dva u kome nije tako, je Toplički upravni okrug koji na području koje obuhvata, nema jedinice lokalne samouprave sa statusom grada. Utvrđivanje statusa grada za opštinu Prokuplje predstavljaće pomoć u stvaranju uslova za više investicija i bolji ekonomski razvoj. Iz prokupačke opštine pojačan je odliv stanovništva, posebno mladih i stručnih ljudi ka centralnim područjima države i dalje van Srbije. To se nepovoljno odražava na pravilan regionalni razvoj zemlje. Unapređivanje statusa naše lokalne samouprave doprineće njenom razvoju i punom korišćenju privrednih, kadrovskih i prirodnih kapaciteta i stvaranju uslova da postane značajan privredni i ekonomski centar u ovom delu naše republike.

Ne treba zapostaviti činjenicu da se Toplički okrug nalazi duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, što mu daje značajnu ulogu i u bezbedonosnom  smislu. Uzimajući u obzir da postoje posebni ekonomski, demografski i geografski razlozi, Prokuplje treba da dobije status grada, istakao je u republičkom parlamentu narodni poslanik Darko Laketić. On je dodao i da je značajan priliv investicija koji se očekuje u 2018. godini i planiranje budžeta okružnih sedišta sa statusom grada jedan od najvažnijih razloga za donošenje ovog Zakona po hitnom postupku. Svako odlaganje moglo bi samo da nanese štetu u vidu gubitka investicija, usporenog razvoja našeg kraja i daljeg odliva stanovništva, naročito mladih i obrazovanih ljudi, naglasio je Laketić za skupštinskom govornicom u parlamentu Republike Srbije.

Komentara: 1


#   Prokuplje   Darko Laketić   grad  inicijativa  status  lokalna samouprava  Skupština Srbije  Teritorijalna organizacija  Zakon o teritorijalnoj organizaciji
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-1)

    Deda Radovan i Kompanija, 06.11.2017.:
    A gde ce da parkiraju Magarce i ostalu marvu?


[ Dodaj komentar ]