Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prokuplje: Ekonomska podrška ženama preduzetnicama

rssBookmark and Share

Prokuplje 19.11.2022. Južna Srbija Info

Ove godine povodom 19. novembra Međunarodnog dana žena preduzetnica, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) raspisala je konkurs za podršku lokalnim samoupravama širom Srbije za unapređenje ženskog preduzetništva i povećanje zapošljavanja žena, saopštili su iz te organizacije.

Prokuplje: Ekonomska podrška ženama preduzetnicama

Kako su naveli radi se o projektu „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“, koji finansira Vlada Švedske, pa će tako na konkursu odabrani gradovi ili opštine u Srbiji dobiti podršku pri razvijanju lokalnih strateških dokumenata i pri sprovođenju mera koje podržavaju ekonomsko osnaživanje žena.

Iz Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj (SKGO) ističu da podaci potvrđuju da ženama u Srbiji nije lako da pokrenu sopstveni biznis, kao i da im je svaka pomoć i podrška značajna.

-Pitanje broja i položaja žena preduzetnica je značajna tema za celo društvo, jer se njihova zaposlenost i uspeh njihovog biznisa, održavaju i na privredu cele zemlje. Verujemo da će aktivnosti predviđene ovim projektom doprineti kreiranju potpunije slike o njima i njihovim potrebama, kao i da će im biti vetar u leđa da pokrenu ili osnaže svoj biznis. Ovim projektom, želimo da doprinesemo uspostavljanju poslovne klime u kojoj svi imaju jednake mogućnosti, ističu iz SKGO.

Podrška koju će izabrane jedinice lokalne samouprave dobiti podrazumeva izradu analize trenutne situacije, sa podacima o broju vlasnica biznisa, njihovoj zaposlenosti i zaradama, kao i njihovim potrebama za podrškom. Zatim, za predstavnike ovih gradova i opština planirana je obuka, sa akcentom na teme rodne ravnopravnosti, ljudskih prava, inkluzivne ekonomije i smanjenju siromaštva.

Izabrane opštine i gradovi dobiće i podršku da uklone administrativne prepreke za preduzetnice, a ono što očekuje od njih jeste da opredele sredstva koja će biti dodeljena korisnicama putem konkursa.

Prema podacima SKGO u 32 grada i opština, u prethodne tri godine podrška ženskom preduzetništvu kroz subvencije za samozapošljavanje, realizovana je u više od 50 odsto jedinica.

Da je potreba za ovom vrstom podrške od izuzetnog značaja za lokalne samouprave svedoči i činjenica da je ekonomsko osnaživanje žena prepoznato kao jedan od ciljeva nacionalnih dokumenata – Strategije zapošljavanja (2020-2026) i Akcionog plana zapošljavanja (2020-2023), kroz meru Unapređenje položaja žena na tržištu rada.

Komentara: 0


#   Prokuplje   žene   preduzetništvo   Stalna konferencija skupština i gradova   Međunarodni dan žena preduzetnica
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima