Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prva banka nastala u Pirotu?

rssBookmark and Share

Niš 24.04.2011. Izvor: B92

U Pirotu u još u doba Otomanskog carstva formiran je jedan od prvih poljoprivrednih fondova u zemlji, čime je prestalo zaduživanje kod zelenaša.

Na sajtu turske Zirat banke stoji da je to bio prvi zabeleženi primer budućeg nacionalnog bankarstva.

Pirot -- To je bio jedan od prvih poljoprivrednih fondova koje je osnovao Mithat Paša, u turskoj istoriji zabeležen kao prvi primer nacionalnog bankarstva.

"S obzirom da je Niš šezdesetih godina 19 veka bio sedište tadašnjeg paša-sandžaka, pre bih rekoa da je sedište takve institucije bilo u Nišu, a da je jedna od ekspozitura bilo u Pirotu ili Šarkoju kako se u to vreme nazivao Pirot", kaže istoričar Milan Ranđelović.

U istorijskim arhivima u Pirotu i Nišu ne postoji dokumenti iz ovog perioda, koji svedoče o začecima bankarstva.

"Mi nemamo podatke o tom fondu, ali to može da se vidi preko turskih arhiva. Imajući u vidu da oni to drže pod posebnim uslovima, i čak imaju i kontrolisano korišćenje u smislu da to daju na nivou reciprociteta", kaže Milenat Manić, direktor Istorijskog arhiva Pirot.

Istoricar Milan Jovanović podseća da je iz Menafi sanduka šezdesetih godina devetnaestog veka , pored povoljnog kreditiranja poljoprivrednika koji su se do tada uz ogromne kamate zaduživali kod zelenaša, građena i infrastruktura u Niškom sandžaku.

Pod upravom Mithat paše izgrađeni su putevi od Niša ka svim većim mestima, u Nišu je izgrađeno sirotište, prva kasarna, kanalizacioni sistem.

Komentara: 0


#   Niš   Milan Ranđelović   Milan Jovanović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima