Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prvi crkveni hor iz Srbije nakon atokefalnosti MPCOA: Hor "Branko" iz Niša učestvovao na Liturgiji u Skoplju

rssBookmark and Share

Niš 04.07.2022. Južna Srbija Info

Na poziv ljubaznih domaćina iz Makedonske pravoslavne crkve - Ohridska arhipiskopija, a sa blagoslovom Episkopa niškog g. Arsenija, Niška crkvena pevačka družina "Branko", sa svojim sveštenstvom, uzela je učešće u Bogosluženju koje se povodom praznika Svetog Nauma održalo u crkvi Svetog Nauma u Skoplju.

Prvi crkveni hor iz Srbije nakon atokefalnosti MPCOA: Hor "Branko" iz Niša učestvovao na Liturgiji u Skoplju

Horu je time ukazana čast da učestvuje u novoj izgradnji crkvenog života koja je započela priznanjem autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve od strane Srpske pravoslavne crkve, a nakon prevaziđenog raskola.

Svetom arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop makedonsko-ohridski G.G. Stefan, sasluživali su Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit bregalnički g. Ilarion, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit povardarski g. Agatangel, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimski i temišvarski g. Lukijan.

U Bogosluženju je sazluživalo i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, protojereji-stavrofori Milutin Timotijević, Branko Cincarević i Vlajko Grabež, a niški hor je pevao celu Svetu liturgiju.

Na kraju Svete liturgije, rečima dobrodošlice i zahvalnosti obratio se Arhiepiskop makedonsko - ohridski G.G. Stefan i podsetio na reči Blaženopočivšeg Patrijarha srpskog g. Pavla koji je, govoreći o raskolu ove dve crkve, još pre nekoliko decenija, ukazivao da ne postoje nikakve kanonske razlike između njih, već je jedino potrebno naći ljubav za bližnjeg.

 

na 

Na putu do Skoplja, hor NCPD "Branko" je obišao i druge pravoslavne svetinje, počevši od manastira Prohor Pčinjski.

Komentara: 0


#   Niš   Skoplje   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Hor Branko   Republika Severna Makedonija   Makedonska pravoslavna crkkva   MPCOA
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima