Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Saradnja Niša sa dijasporom u Austriji - velii broj Nišlija u Beču

rssBookmark and Share

Niš 16.03.2022. Južna Srbija Info

Hvala vam što čuvate i negujete tradicionalne vrednosti srpskog naroda u dijaspori, rekla je gradonačelnica Niša tokom vikenda Dragana Sotirovski obraćajući se skupu od oko 500 naših ljudi koji žive u Beču, Lincu i Solenau u Srpskom kulturnom centru „Stevan Mokranjac“ u Beču.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Gradonačelnica Niša sa saradnicima, zamenicom Dušicom Davidović i gradskom većnicom za obrazovanje Marijom Ranđelović, boravila je u Austriji na poziv srpske dijaspore okupljene oko Srpskog kulturnog centra „Stevan Mokranjac“ u toj zemlji. 

Posebno vam zahvaljujem što sa ovom dečicom i omladinom u čijim smo nastupima uživali, radite, okupljate ih i čuvate naš jezik i naše pismo. Neka uče srpski jezik, jer je Srbija na dobrom putu. Na putu razvoja, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta, rekla je Sotirovski. 

Gradonačelnica Niša je posebno govorila o urađenim i planiranim kapitalnim projektima u južnim i istočnim delovima Srbije, o mogućnostima još čvršće saradnje dijaspore sa maticom. Sastala se sa Zajednicom folklornih društava, čula njihove predloge i dogovorila saradnju i dolazak dece srpskog porekla u Niš. 

„U Srbiji se radi i stvaraju uslovi da se uskoro vratite, jer ste nam svi potrebni. Stvaraju se novi, kvalitetni uslovi života, ne samo u gradovima, već i u selima, otvaraju nove fabrike i nova radna mesta. Podižu se zasadi vinograda i nove plantaže, klinički centri, ali i savremeni auto-putevi i putevi koji će vam omogućiti da nas češće posećujete, da se vratite i da u svojim kućama i prelepim okućnicama, koje ste generacijama gradili, uživate u lepotama Srbije. Vratite se i budite svoji na svome“, poručila je Sotirovski. 

Ona se sastala sa ambasadorom Nebojšom Rodićem u Ambasadi Republike Srbije u Beču i dala intervju za časopis „Zavičaj“ koji se distribuira našoj dijaspori širom Austrije. 

Dušica Davidović je na radnom sastanku posebno istakla značaj programa države za kupovinu kuća na seoskom području za bračne parove i subvencije za poljoprivrednike, jer su se za te programe interesovali oni koji žele da se vrate u Srbiju. 

Tri najuspešnija studenta Univerziteta u Beču su deca iz Srbije, spremni smo da kao Grad  pomognemo Srpskom kulturnom centru u Beču kroz razmenu programa očuvanja srpskog jezika, kulture i tradicije, istakla je Marija Ranđelović. 

Gradonačelnica Niša je predstavniku domaćina Saši Božinoviću uručila prigodne poklone sa proizvodima niškog kraja i simbol Grada Niša, monogram Konstantina Velikog, utemeljivača hrišćanstva, rođenog u Nišu.  

U Austriji živi oko 340.000 naših iseljenika i smatra se da je svaki osmi stanovnik Beča Srbin sa prostora bivše SFRJ. 

Izvor: Grad Niš

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   Beč   dijaspora   Dušica Davidović   Austrija   Marija Ranđelović
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima