Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Smeće iz Niša ide u Aleksinac

rssBookmark and Share

Niš 06.01.2014. izvor: Danas

Nakon što je Republička inspekcija za zaštitu životne sredine prošle sedmice zabranila odlaganje otpada na gradskoj deponiji „Bubanj“, smeće iz Niša odvozi se na aleksinačku deponiju. Inspekcija je zatvorila nišku deponiju zbog „prenatrpanosti“ i „probijanja kota“ i za sada se ne zna do kada ona neće biti u funkciji.

Nakon naloga inspekcije niška deponija nije u funkciji
Nakon naloga inspekcije niška deponija nije u funkciji

Uprkos veoma ozbiljnoj situaciji, Bratislav Vučković, direktor JKP Medijana, koje sa bavi komunalnom higijenom u Nišu, ocenio je da „nema mesta panici“. On je kazao da tehničke mogućnosti za deponovanje otpada još uvek postoje.

- Rešenje o zatvaranju deponije doneto je u najnezgodnijem trenutku, pred novogodišnje praznike, kada je grad dodatno opterećen smećem, ali ja verujem da će se prelazno rešenje ubrzo naći. Trenutna situacija ne predstavlja nikakvu opasnost po građane i ne treba dizati paniku. Moguće je otvaranje još jednog polja na deponiji, na kojem bi se odlagao otpad, što bi bilo prelazno rešenje do izgradnje planiranog Regionalnog centra „Keleš“ - rekao je Vučković novinarima.

On je precizirao da su grad Niš i JKP Medijana uputili dopis Ministarstvu energetike i zaštite životne sredine u kojem traže otvaranje još jednog polja na postojećoj deponiji, koje bi za početak imalo površinu od skoro pet hektara. Reč je o takozvanom Polju S 5, koje se „uveliko priprema“ i predstavlja prvi korak ka izgradnji Regionalnog centra „Keleš„, koji bi se nalazio u produžetku sadašnje deponije, na relaciji uzmeđu Niša i Doljevca.

Ekološka bomba

Stručnjaci su više puta upozoravali da niška deponija, koja je improvizovano smetlište, zbog nagomilanog i netretiranog metana predstavlja „pravu ekološku bombu“. Prema njihovima procenama, ona bi mogla da eksplodira „svakog trenutka“ i nanese ozbiljnu štetu čitavom gradu, a posebno delovima koji su u blizini Bubnja.

Prema dosadašnjim najavama, Regionalni centar, u čijem su sastavu deponija i postrojenje za tretman otpada, trebalo bi da bude završen do 2015. godine. U Nišu i još sedam opština već je usvojena odluka o njegovom osnivanju, a osnivači su saglasni da se izgradnja obezbedi uključivanjem privatnog partnera i izdavanjem koncesije, pošto je reč o projektu koji vredi najmanje 50 miliona evra. Osim Niša, u osnivanju centra učestvuju opštine Doljevac, Ražanj, Sokobanja, Svrljig, Aleksinac, Merošina i Gadžin Han. Raspisivanje tendera najavljeno je za narednu godinu.

Niška deponija na brdu Bubanj je, inače, odlukom nadležne inspekcije već bila zatvorena 2006, kada je započeta njena rekultivacija i nastavljeno odlaganje otpada otvaranjem novog polja. Od tada je u funkciji samo poslednja, četvrta ćelija, pošto su prethodne tri zatvorene zbog prenatrpanosti. Ova deponija nije sanitarna i ne ispunjava standarde koji važe za takve deponije.

Komentara: 0


#   Niš   Aleksinac   Sokobanja   Ražanj   Merošina   Svrljig   deponija   Bubanj   Keleš   Mediana JKP   Bratislav Vučković   Doljevac   Gadžin Han
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima