Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Kuršumliji obeležen jubilej, sto godina od rođenja čuvenog ginekologa i akademika Vojina Šulovića

rssBookmark and Share

Kuršumlija 28.05.2023. Južna Srbija Info

U Kuršumliji je 22. maja obeležen jubilej, sto godina od rođenja čuvenog ginekologa i akademika Vojina Šulovića. Šulović je rođen u Kuršumliji 18. 5. 1923 godine. Zadivljujuća slučajnost je da je životni put akademika Šulovića otpočeo bukvalno na mestu gde je danas smešten njegov legat, a nekda njegova kuća u kojoj je rođen.

U Kuršumliji obeležen jubilej, sto godina od rođenja čuvenog ginekologa i akademika Vojina Šulovića

Legat je smešten u Narodnoj Biblioteci Kuršumlija i reč je o fondu od više stotina vrednih i retkih knjiga iz oblasti medicine kao i najreprezentativnijim priznanjima koja je za svoje zasluge profesor Šulović dobijao širom sveta.

Akademik dr Vojin Šulović je rođen 18. maja 1923. godine u Kuršumliji, gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je učio u Prokuplju, gde je maturirao 1941. godine. Dipllomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1951. godine. Kao student medicine dobio je tri vredne nagrade na konkursu Univerziteta u Beogradu za stručne radove studenata medicine. Specijalizirao je ginekologiju i akušerstvo, a ubrzo je doktorirao medicinske nauke na temu ”Biološki i biohemijski aspekt horiogo-nadotropnog hormona placentnog porekla”. Za asistenta na katedri za akušerstvo sa ginekologijom izabran je 1954. godine, za docenta 1961, vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu postaje 1969. a redovni profesor 1976. godine. Od 1973. do 1985. godine bio je direktor Ginekološko-akušerske klinike Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Od 1985. do 1987. godine bio je prorektor Univerziteta u Beogradu, zadužen za naučni rad i međunarodne veze. Školske 1958/59. godine bio je na stručnom usavršavanju na Ginekološko-akušerskoj klinici Medicinskog fakulteta u Strazburu (Francuska), a 1965/66. godine na Ginekološko-akušerskoj klinici Instituta za humanitarnu reprodukciju na HARVARD MEDICAL SCHOOL u gradu Bostonu (SAD) i učestvovao na svim prestižnim kongresima ginekologa u svetu

Profesor dr Vojin Šulović postaje član Srpske akademije nauka i umetnosti 1978. godine. Bio je član Medicinske akademije Srpskog lekarskog društva, Udruženja ginekologa francuskog jezika, Udruženja za perinatalnu medicinu Francuske, Svetskog udruženja ginekologa i akušera, počasni član ginekologa i akušera Rusije, Francuske, Poljske, Vojvodstva Poznanja, Medicinske akademije Rumunije, Društva hirurga Japana…

Počasni je član skoro svih ginekološko-akušerskih sekcija lekarskih društava bivše SFRJ, Društva lekara Crne Gore i Udruženja za primenu ultrazvuka u medicini i bilogiji. Bio je predsednik Stipendista jugoslovensko-američke komisije za nauku (Fulbright-ov program) i prvi počasni predsednik Fulbrigh-ovih stipendista za prethodnu Jugoslaviju.

Bio je organizator Trećeg kongresa Srpskog lekarskog društva i učestvovao u organizaciji obeležavanja Prve bolnice na tlu Srbije, otvorene pre osam vekova u manastiru Studenica i naučnog skupa u Prištini (1989) o srednjevekovnoj medicini u Srbiji.

Učestvovao je na mnogim jugoslovenskim i inostranim kongresima ginekologa sa stručnim i naučnim saopštenjima. Pomenimo kongres ginekologa Jugoslavije u Beogradu, Novom Sadu, Skoplju, Portorožu, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, kao i svetske kongrese u Tokiju, Njujorku, Moskvi, Sitiju, Amsterdamu, Parizu, Pragu, Beču, Londonu, Čikagu, Rimu, Vašingtonu, Barceloni, Veneciji, Singapuru, Kopenhagenu, Helsinkiju, Berlinu i mnoge druge.

Akademik Šulović je izvodio nastavu medicinskih nauka na postdiplomskim studijama u Indoneziji na Univerzitetima u Indoneziji, medicinskim fakultetima u Džakarti (Java) i Medanu (Sumatra) iz oblasti perinatalne medicine. Predavao je u Atini (Grčka), na Međunarodnoj poslediplomskoj školi iz tradicionalne medicine na temu: ”Tradicionalna medicina u humanoj reprodukciji”.

Autor je ili saradnik 705 objavljenih radova i 17 knjiga i monografija publikovanih u zemlji i u svetu. Bio je mentor u više od stotinu magistarskih i doktorskih teza na univerzitetima u prethodnoj Jugoslaviji.
Profesor dr Vojin Šulović je nosilac više domaćih i inostranih odlikovanja. Dobitnik je Sedmojulske nagrade, Oktobarske nagrade grada Beograda, Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima, Ordena rada sa zlatnim vencem, Ordena rada sa crvenom zastavom, Medalje srpskog ratnika, Svetosavske povelje, najvišeg priznanja Topličkog okruga…

Bibliografski institut u Sjedinjenim Američkim Državama izabrao je akademika Vojina Šulovića za ličnost godine za doprinos struci i nauci u domenu ginekologije i akušerstva i uvršten u hiljadu najzaslužnijih ličnosti sveta u knjizi ”GREAT MINDS OF THE 21 st CETURY”.

Počasni je građanin rodne Kuršumlije i grada Smedereva

Internacionalni bibliografski centar u Kembridžu (Engleska) izabrao je akademika Šulovića za jednu od ličnosti koje su obeležile 20. vek u oblasti medicine u kojoj su zastupljeni, pored ostalih, Ajnštajn, Gandi, Čerčil, Tven, Kenedi…

Osim naučno-istraživačkih projekata, čiju je izradu finansiralo Ministarstvo za nauku, preko Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik Vojin Šulović je bio glavni istraživač u tri važna naučno-istraživačka projekta, finansiranih od naučnih institucija Sjedinjenih Američkih Država:

– Razvoj mozga fetusa (u saradnji sa Institutom za neurofiziologiju Harvard Medical School u Bostonu, Sjedinjene Američke Države),
– Učestalost Rh izoimunizacije posle namernih pobačaja (sa Kolumbija Univerzitetom u Njujorku) i
– Biološko dejstvo ultrazvuka na plod (u saradnji sa Minista-rstvom zdravlja Sjedinjenih Američkih Država).

Akademik profesor dr Vojin Šulović, koji je tokom osam decenija svoga života, ostavio veliko delo u oblasti nauke, zdravstva i prosvete, imenovan je u zvanje direktora medicinske i biomedicinske nauke Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta ujedinjenih nacija.

Predsednik Francuske odlikovao ga je Ordenom viteza za nacionalne zasluge (Le shevalier dans l’ordrenacional de merite) za doprinos saradnji francuske i jugoslovenske medicine.

U aprilu 2007. godine, u čast 80-godišnjice rođenja i plodonosnog rada našeg akademika, u Narodnoj biblioteci u Kuršumliji, sagrađenoj na mestu gde se nalazila rodna kuća Vojina Šulovića, inače, srušena u bombardovanju saveznika Kuršumlije 1944. godine, kada su poginule njegova majka Danica i sestra Julijana, otvoren je legat akademika Šulovića. Tom prilikom, znameniti lekar Kuršumlije, Toplice, Srbije i sveta, koji se više od pet decenija borio za zdravo potomstvo, naglasio je da je u životu dobio mnoga priznanja, ali da mu je ovo najdraže, jer ga prima u svom rodnom gradu, u gradu svoje mladosti, tu, gde su koreni i predaka grobovi.

Akademik profesor dr Vojin Šulović tragično je izgubio život 2008. godine u saobraćajnoj nesreći u Beogradu, na putu za Lipovačku šumu, gde je poslednjih godina živeo.

Sahranjen je u Beogradu, u Aleji velikana.

Komentara: 0


#   Kuršumlija   ginekologija   Akademija   legat   Vojin Šulović   Srpska akademija   Narodna biblioteka Kuršumlija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima