Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Udruženje osoba sa invaliditetom iz Niša bez grejanja

rssBookmark and Share

Niš 20.10.2019. RTS, Južna Srbija Info

Za 30-tak članova osoba sa mentalim invaliditetom i Daunovim sindromom boravak u zajedničkim prostorijama Udruženja svakodnevna je aktivnost. Problem je međutim, kada dođe hladno vreme, jer nema grejanja pa je Udruženje preko zime često zatvoreno. Da bi Udruženje radilo kontinuirano potrebno im je 5 klima uređaja, koje sami ne mogu da kupe.

Foto: RTS
Foto: RTS

Ivana Radoičić ima trideset dve godine i višestruko je fizički i mentalno ometena u razvoju. Zatekli smo je kako uz pomoć svog druga iz Udruženja veze. Ovde dolazi svakog dana.

„Mi se ovde družimo, ovde sam proslavila rođendan , vukli su i uši, mazali su me sa tortom", priča Ivana Radoičić, Udruženje MIN.

Da li je tužna Ivana kad ne može da dođe ovde?

„Ne da je tužna nego bi mi digla kuću na glavu", kaže Radivoje Radoičić, Ivanin tata.

Puno toga su kažu ovde naučili: od čitanja i pisanja uz pomoć stručnih lica preko ručnih i umetičkih radova do programa i obuka na kojima uče kako da zastupaju sami sebe.

 „Da umemo da govorimo u svoje ime i ume svojih drugova kad nam roditelji ne budu živi i kad nemamo više nikoga da umemo da zastupamo sebe i svoja prava", objašnjava Ana Pejčić, Udruženje MIN.

Zima, međutim, uvek donese brigu jer se prostorije koje zajednički koriste dva Udruženja osoba sa metalnim invaliditetom i osoba sa Daunovim sidromom greju sa svega nekoliko grejalica.

Da li ti je sad hladno?

„Jeste hladno je malo, da , ali...", kaže Dušan Milanović, Udruženje MIN.

 „Kad bi bilo svuda toplo pa da možemo da funnkcionišemo i zimi jer nam to puno znači stvarno..", kaže Ana Jović, Udruženje MIN.

Grad Niš pomaže koliko može. Sa dva i po miliona dinara godišnje pokriju se honorari pedagoga i psihologa, zakupnina prostora , radni materijal i poneki izlet. Ostala oprema nabavljena je uglavnom iz donacija pa se nadaju da će na taj način da dođu i do neophodnih klima uređaja.

„Jedna klima je obezbeđena i ja se nadam da će i još četiri da obezbede dobri ljudi", kaže Lelica Bogdanović, koordinator Udruženja MIN

„Kroz usluge i proširena prava iz oblasti socijalne zaštite koja su na nivou lokalne samouprave mi zaista pružamo veliku podršku i primat dajemo uslugama koje pogađaju ove ugrožene kategorije", kaže Tijana Đorđević Ilić, gradska većnica.

A dodatno angažovanje trebalo bi da se podrazumeva jer je to jedini način da svi mi pomognemo onima kojima je to potrebno. A oni su uvek iskreno zahvalni.

Komentara: 0


#   Niš   Osobe sa invaliditetom   bez grejanja   Tijana Đorđević   Udruženje osoba sa invaliditetom
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima