Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

PROGRES odobrio sedam projekata za Toplički okrug

rssBookmark and Share

Leskovac 19.04.2011. Dušan Kocić

Upravni odbor PROGRES-a odobrio sedam projekata za Toplički okrug

Na današnjoj sednici u Bujanovcu odobreni projekte u Topličkom okrugu u oblasti infrastrukture i formiranje opštinskih uslužnih cenatara u Bosilegradu, Crnoj Travi i Trgovištu u vrednosti od 690.000 evra

Crna Trava: uskoro dobija uslužni centar
Crna Trava: uskoro dobija uslužni centar

BUJANOVAC, LESKOVAC - Upravni odbor Programa evropskog partnerstva sa opštinama – PROGRES, na trećem sastanku koji je održan danas u Bujanovcu, doneo je jednoglasnu odluku kojom je odobreno finansiranje 7 projekata opštinske infrastrukture u Topličkom okrugu, kao i formiranje opštinskih uslužnih centara u Bosilegradu, Crnoj Travi i Trgovištu – navodi se u saopštenju Informativne službe PROGRES-a.

Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće sprovođenje infrastrukturnih projekata sa oko 560.000 evra, a za formiranje opštinskih uslužnih centara obezbeđeno je 130.000 evra.

Odobreni projekti infrastrukture imaju za cilj da poboljšaju kvalitet života stanovnika u četiri topličke opštine, dok je formiranje opštinskih uslužnih centara važan deo napora PROGRES-a da pomogne opštinama da poboljšaju kvalitet usluga koje pružaju građanima.

Ognjen Mirić, zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije i predsedavajući Odbora, pohvalio je efikasnost PROGRES-a i rekao: „Važno je da se nastavi koordinacija između lokalnih samouprava i ministarstava Vlade Republike Srbije i tu PROGRES može da pomogne. Takođe je potrebno da lokalni planovi razvoja budu usaglašeni sa relevantnim nacionalnim strategijama“.

Upravni odbor je takođe dao saglasnost za pripremu kampanje koja će imati za cilj da promoviše dobro upravljanje u 25 opština južne i jugozapadne Srbije. Konačno, data je i principijelna podrška za razvoj regionalnog projekta “Zelena zona” u Leskovcu.

Jovanka Vukmirović, načelnica za pan i analizu u Odeljenju regionalnog razvoja u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja je pohvalia projekat „Zelena zona“ i dodala: „Regionalni razvoj je najugroženiji u ruralnom području, a ovaj projekat upravo ima za cilj da pomogne primarnim proizvođačima poljoprivrednih proizvoda iz šireg područja da pronađu put do tržišta”.

Učesnici u radu Odbora imali su priluku na današnjem sastanku i da se upoznaju sa rezultatima koje je PROGRES postigao u periodu od januara do kraja marta 2011. godine, a predstavljen je i plan rada za naredno tromesečje. Među ključnim postignutim rezultatima u prethodnom tromesečju su svakako odobravanje sredstava za sprovođenje 40 partnerskih projekata civilnog društva i lokalnih samouprava, predstavljanje rezultata Iztraživanja zadovoljstva građana, te sprovođenje prvog javnog poziva za finansitranje projekata opštinske infrastrukture.

U radu sastanka učestvovali su predstavnici ministarstava Republike Srbije, opština koje učestvuju u realizaciji PROGRES-a, predstavnici razvojnih agencija i projekata, civilnog društva, donatori – predstavnici.

 

Komentara: 0


#   Leskovac   progres   Upravni odbor   regionalni razvoj
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima