Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ustoličen novi niški vladika

rssBookmark and Share

Niš 09.08.2011. Izvor Južne vesti

Episkop Jovan Purić koji će voditi Nišku eparhiju, ustoličen je u nedelju prepodne u Sabornoj crkvi.

Ovu dužnost predao mu je dosadašnji niški vladika, a sada patrijarh Irinej.

Ustoličen novi niški vladika

NIŠ - U prisustvu crkvenih velikodostojnika, predstavnika gradske vlasti i drugih vernika, patrijarh Irinej predao je Jovanu žezlo kao simbol vlasti i uveo ga u tron.

- Danas treba prepoznati podvig savremenog hrišćanina, pogotovo u gradskoj sredini. Taj podvig treba da bude oslobođen moralističkog, odnosno religijsko - kaznenog mentaliteta i prepoznati ga u raznovrsnosti odlika vrline. Prekrasne vrline skromnosti i čistote srca krasile su našeg, odnosno mog prethodnika, na ovoj katedri. Zato su nasušno potrebne nama te vrline. Jedino ćemo tako pomoći sebi i bližnjima - rekao je novi episkop niški, Jovan.

Patrijarh Irinej rekao je da se nada i veruje da će episkop Jovan opravdati poverenje i da će ispuniti svoju apostolsku misiju da vodi svoj narod putem ljubavi i poštenja.

- Ja sam u nasleđe dobio tri crkve, a Jovanu ostavljam osam, da nastavi puteve kojim su išli njegovi prethodnici - rekao je Patrijarh Irinej.

Episkop dioklijski Jovan za niškog vladiku izabran je na Saboru SPC maja ove godine, a u Niš dolazi sa mesta starešine manastira Ostrog i vikara mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića.


Komentara: 0


#   Niš   Patrijarh Irinej   episkop Jovan Purić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima