Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vandalizam na istorijskom lokalitetu

rssBookmark and Share

29.04.2011. Dušan Kocić

Vandalizam na istorijskom lokalitetu nedaleko od Vlasotinca

Inspektori doneli rešenje o zabrani daljih radova u blizini sela Konopnice, a ukoliko budu nastavljeni biće podnete krivične prijave – saopštavaju iz Udruženja ,,Vlasinski vukovi’’

Detalj sa lokaliteta u Konopnici
Detalj sa lokaliteta u Konopnici

VLASOTINCE - Nedaleko od Vlasotinca, u blizini sela Konopnice, zaštićeni istorijski lokalitet preorali su ,,nepoznati vandali’’, a kako se pretpostavlja, tragali su za ,,skrivenim blagom’’ o čemu se u ovom kraju decenijama ispredaju brojne priče.

-To je skandal nečuvenih razmera iako smo davno ukazivali da se ovaj prostor koji je od istorijske vrednosti urušava, malo ko nas je slušao – kaže Miroslav Krajinčanić, iz Udruženja ,,Vlasinski vukovi’’ u Vlasotincu.

Na samim ostacima praistorijske, rimske, vizantijske i srednjevekovne civilizacije od neprocenjive vrednosti sagrađeno je fudbalsko igralište i zbog ovog ,,vandalskog ponašanja’’ niko nije odgovarao!

Paralelno sa igralištem počela su iskopavanja na dubini od oko 60 cm i na površini 30 h 10 metara. Temelji građevina i opeka rasuti su na sve strane, a reagovao je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša.

-Pre nekoliko dana, inspektori su obišli lice mesta i doneli rešenje o zabrani daljih radova, a ukoliko budu nastavljeni podneće i krivične prijave – kaže Krajinčanić.

Ovaj lokalitet poznat je i po pronalasku čuvenog ,,bronzanog jelena’’ iz bronzanog doba. Pre nekoliko godina za potrebe ,,dnevne politike’’ u jednoj od ranijih predizbornih kampanji napravljeno je već pomenuto fudbalsko igralište, a po prijavi arheologa-amatera reagovao je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša, ali se ništa nije promenilo.

-Spekuliše se da li se traga za riznicom o kojoj se priča decenijama – upozorava Miroslav Krajinčanić, jedan od pobornika zaštite prirodnih i istorijskih vrednosit vlasotinačkog kraja.

Komentara: 4


#   Zavod za zaštitu spomenika   krivične prijave
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  nn, 30.04.2011.:
  Gopodo arheolozi pa sto se ranije ne pobuniste kada je na tom lokalitetu bilo vasariste za vreme Velike Gospojine i ogromna deponija i kada se ynalo unazad tri meseci da ce se tu poceti sa radovima,zbog cega to odjednom kada su radovi vec poceli,zasto niste reagovali ranije,ili pak niste zeleli jer bi ste na taj nacin razotkrili sebe i pokvarili svoje stvarne planove,jel to proradila sujeta kod vas da neko nije uzeo blago koje ste planirali da u gluvo doba noci prigrabite za sebe,ako to legendarno blago i postoji kako se u ovom kraju prica,zasto dati drzavi nesto kad vece mozete to prigrabiti za sebe i podeliti medjusobno.Steta osujetise vas i pokvarise vam planove.

 • (+0) (-0)

  miroslav Krainčanić, 30.04.2011.:
  poštovani gospodine "SAVEST", RAZLIKA IZMEĐU NAS "TRAGAČA ZA BLAGOM" I TEBE, KOJI NEMAŠ ONO ŠTO NOSE MUŠKARCI JE U TOME ŠTO NA ZAŠTITI OVOG LOKALIEZA RADIMO PREKO ČETIRI DECENIJE. AKO SI JEDAN OD ONIH KOJI SU PREORALI GRADAC IZVINI ŠĐTO SMO TI POKJVARILI POSAO.

 • (+0) (-0)

  nn, 30.04.2011.:
  Slušajte gospodine ako ste to uopšte po komentarima verujem da niste ,ne želim da se spustim na taj vaš malograđanski nivo,takav način obraćanja priliči samo nekom neobrazovanom i nevaspitanom čoveku.Sticajem okolnosti sam iz tog mesta,ali odavno ne živim u tom kraju zbog takvih kao što ste vi i slični vama zaostali u vremenu jadnog juga Srbije,koji prvo skaču da se obračunaju sa nekim i nisu spremni na bilo kakve dogovore i konsultacije.Studije u Beogradu sam završio u roku i palim iz ove zemlje odmah čim mi se ukaže prilika upravo zbog takviih kao što ste vi,a vaš način komunikacije me upućuje na to da ste neobrazovani primitivac iz zaostalog juga kome je samo fotelja bitna.Ne branim ni drugu stranu,nisam za uništavanje kulturno istorijskih spomenika,ali ste morali ranije da reagujete,u svakom slučaju podržavam odluku inspekcije,ali vašu organizaciju nikad neću jer ne radite posao kvalitetno i stručno,jer da ste radili ovo se nikad ne bih desilo.

 • (+0) (-0)

  Miroslav Krainčanić, 02.05.2011.:
  Neverovatno je da takav "vrhunski" intelektualac koji će da "pali" iz ove zemlje čim o roku završi studije drži lekcije iz kulture, a da nema petlju da se poptiše imenom. NN gospodin koji poziva na dijalog i konsultacije, neznam povodom čega i sa kim, izražava gnušanjje prema svom bednom jugu odakle je poreklom. Mi nemamo običaj da se upuštamo u saradnju sa takvim vrhunskim intelektualcima koji se stide svog porekla, a ovaj komentar dajemo radi šire javnosti.


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima