Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zadatak lokalnih samouprava je da povežu dijasporu sa maticom

rssBookmark and Share

Niš 28.09.2023. Južna Srbija Info

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski prisustvovala je prvom sastanku Poslovnog saveta za dijasporu za period 2023 – 2027. koji je organizovala Privredna komora Srbije pod pokroviteljstvom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, finansiranog od strane Švajcarske razvojne saradnje.

Zadatak lokalnih samouprava je da povežu dijasporu sa maticom

Gradonačelnica Sotirovski je na sastanku govorila o saradnji dijaspore i Naučno-tehnoloških parkova u Srbiji i povratku inženjera u Niš navodeći primere dobre prakse. Istakla je da je akademska dijaspora naš veliki potencijal za razvoj privrede a posebno pametne tehnologije i zelene agende i dodala da je zadatak lokalnih samouprava da povežu dijasporu sa maticom i budu njihova logistička podrška u pokretanju biznisa.

Poslovni savet za dijasporu će u narednom periodu biti programsko i operativno telo koje će se baviti realizacijom konkretnih ciljeva u različitim temama, od sistema podrške za investiranje dijaspore u saradnji sa partnerima u Srbiji preko zelene agende u privatnom sektoru do podrške organizaciji poslovnih konferencija sa dijasporom.

Sastanku su prisustvovali i Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize Privredna komora Srbije, Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom, Ričard Koli, direktor Kancelarije za saradnju, Ambasada Švajcarske i Bojana Balon, vršilac dužnosti zamenika stalnog predstavnika UNDP u Republici Srbiji.

 
 

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   Privredna komora
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima