Južna Srbija Info

Zadnji čin "srpsta" u Crnoj Gori: Amfilohije smatra da je Đukanović ateista koji stvara crkvu

Bookmark and Share

09.06.2019. RTS, Južna Srbija Info

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zapanjen je izjavom Mila Đukanovića u kojoj je rekao da će "raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve". Amfilohije kaže da je to prvi put u istoriji da "ateista stvara crkvu".

Zadnji čin "srpsta" u Crnoj Gori: Amfilohije smatra da je Đukanović ateista koji stvara crkvu

Crnogorski predsednik Milo Đukanović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da pokušava da čuva infrastrukturu Velike Srbije u Crnoj Gori i poručuje da će raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve, svidelo se to nekome ili ne.

Mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije, zapanjen je izjavom crnogorskog predsednika.

"Ja sam bio zapanjen ovim što sam čuo od predsednika Crne Gore, čoveka koji je naslednik komunističke vlasti i koji se javno deklariše kao ateista. S druge strane, on prigovara kako neće crkva da se meša u politiku, a pokušava da bude glava crkve, da stvara svoju crkvu. To je prvi put u istoriji da ateista stvara crkvu", rekao je mitropolit Amfilohije za RTS.

"Upravo sam se sa našim patrijarhom vratio iz Sirije i Libana, tamo smo doživeli staru crkvu iz apostolskih vremena i hodali putem Svetog apostola Pavla, tamo postoji saglasnost među hrišćanima bez obzira na njihove razlike, pa čak hrišćana i muslimana i tamo se predsednici ne mešaju u unutrašnja crkvena pitanja. Zbog svega toga, bio sam zapanjen zbog ovoga što sam čuo od našeg predsednika Crne Gore", kaže mitropolit crnogorsko-primorski.

"Milo Đukanović se javno deklariše kao ateista, naslednik je onog dela komunističke vlasti koja je ateistička, a u isto vreme pokušava da bude glava crkve, da stvara svoju crkvu. To je prvi put u istoriji čovečanstva da jedan ateista i ateistička vlast stvaraju crkvu, to je zapanjujuće, pa ako je i od našeg predsednika", ističe Amfilohije.

Predsednik Crne Gore je juče na partijskom skupu u Nikšiću rekao da neće dozvoliti da savremena Crna Gora živi pod, kako je rekao, diktatom jedne verske organizacije koja predstavlja relikt prošlosti, jer ne može da shvati da je to vreme odavno prošlo.

Đukanović je ocenio da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori čuva infrastrukturu ideje "Velike Srbije".

Komentarišući takve izjave, Amfilohije kaže: "To apsolutno nikakve veze nema sa Velikom Srbijom, Mitropolija crnogorsko-primorska i to zna i gospodin Đukanović, u ono vreme kad je bio referendum, poručivala je — ako narod izglasa tu nezavisnost, crkva to prihvata."

Amfilohije o Mirašu Dedeiću

Mitropolit crnogorski-primorski navodi da su oni već "stvorili svoju sektu 2000. takozvanu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, na čelu sa jednim bivšim sveštenikom Carigradske patrijaršije, kome nije smetalo da bude paroh Carigradske patrijaršije u Rimu".

"Pa i taj (Miraš Dedeić, prim.a) je proklet od strane carigradskog patrijarha, o tome je gospodin Đukanović obavešten, jer mu je dostavio jedno pismo pre desetak godina u vezi sa svim tim. Kakva vera, takva večera. To je direktno mešanje u pitanje crkve i njenog ustrojstva".

Amfilohije navodi da se Đukanović u suštini odriče države kralja Nikole, koji je beskrajno poštovao i crkvu i njeno ustrojstvo.

"Mitropolija crnogorska je za onu državu kralja Nikole, gde je crkva bila državna vera. Njoj su pripadali i Pećka patrijaršija, i Dečani i Metohija. A sada ovaj nosilac tog modernog crnogorstva kaže da Pećka patrijaršija i Dečani pripadaju jednoj državi kojoj nikad nisu pripadali."

Mitropolit crnogorsko-primorski osvrnuo se i na novi zakon kojim bi trebalo da budu regulisana pitanja verskih zajednica u Crnoj Gori.

"Prvi nacrt zakona je propao zbog mišljenja Venecijanske komisije. Iako je bilo razgovora sa ministrom pravde Pažinom, dogovarali smo se o tekstu zakona, i skoro pola tog teksta smo dogovorili, u međuvremenu se pojavljuje novi predlog, koji je još gori od onog prethodnog koji je odbijen od Venecijanske komisije i protivan svim evropskim zakonima. Razgovorali smo sa vodećim evropskim stručnjacima koji se time bave. To je nešto što nema nikakve veze sa pravom i pravdom".

Amfilohije zaključuje: "Sekularna država bi da otima hramove, kome da ih da? Toj svojoj sekti koju je porodila? To je neshvatljivo i neprihvatljivo, ja sam zapanjen ovim što radi gospodin Đukanović sa kojim sam imao ne mali broj razgovora u svoje vreme. Šta se to s njim sada događa? To je neka novokomponovana Crna Gora koja nema veze sa istorijskom Crnom Gorom".

Komentara: 0


#   Srbija   SPC   Crna Gora   nacrt zakona   Srpska pravoslavna crkva   Pećka patrijaršija   Patrijaršija   Mitropolit Amfilohije   Milo Đukanović
@


 


[ Dodaj komentar ]