Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Žive bez struje i vode, sada ostali i bez kuća

rssBookmark and Share

Kuršumlija 14.07.2014. JužnaSrbija.Info

U kuršumlijskom naselju Barlovo Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada donirala je 16 šporeta na drva za porodice koje su posle velikih poplava u maju mesecu ove godine ostale bez svojih domova.

Žive bez struje i vode, sada ostali i bez kuća

U veoma lošim uslovima za život, bez struje i pijaće vode u romskom naselju Barlovo živi 22 porodice, 131 osoba od kojih je 65-oro dece.

Prema rečima kordinatora projekta Slađane Jovanović, prioritet projekta je barlovsko naselje, zbog veoma loših elementarnih uslova za život, koji je počeo 1. janura i trajaće do 31. decembra 2014. godine. Međutim zbog poplave u maju mesecu ove godine koja je zadeslia opštinu Kuršumlija najveće štete pretrpelo je pomenuto naselje, u kome je šest porodica ostalo bez svojih domova.

Slađana ističe da je Ekumenska humanitarna organizacija zbog nastalog problema aplicirala kod Švajcarske agencije za hitne humanitarne intervencije i dobila dvomesečni projekat, pomoći u hrani, higijenskom priboru i osnovnih stvari za pokućstvo.

Kompletna vrednost projekta iznosi dva miliona dinara. U četiri navrata ove godine 35 porodica dobilo je po dva paketa hrane i higijenskog pribora, a u saradnji sa Domom Zdravlja u Kuršumliji odrađene su i 24 zdravstvene radionice gde su lekari kuršumlijskog Doma zdravlja posećivali ove porodice i radili s njima.

Za 10 porodica koje nisu imale gde da spavaju obezbeđeno je 10 kaučeva i 24 peći, koje su privremeno smeštene na Barlovskom visu.

U romskom naselju Barlovo u toku su radovi na izgradnji 6 poplavljenih kuća, gde su završeni temelji a meštani sami izvode radove uz stručnu asistenciju tima iz opštine i stručnog tima iz EHO organizacije. U septembru ili oktobru planirano je da započete kuće budu završene. Opština Kuršumlija će izgraditi vodovodnu mrežu, što znači da će svaka porodica dobiti sobu sa kupatilom u zavisnosti od broja članova porodice. U proteklom periodu izvršeno je i čišćenje bunara tehničke vode, kako bi se mogla nastaviti gradnja započetih kuća.

Na lokaciji u Barlovskom visu predviđena je izgradnja još sedam kuća kako bi se konačno rešilo stambeno pitanje za još toliko porodica iz barlovskog naselja.

Kordinator za romska pitanja Opštine Kuršumlija Boško Ajdinoć ističe da je od velike važnosti himanitarna pomoć iz Novog Sada za porodice koje su ostale bez svojih domova u katastrofalnim poplavama koje su zadesile kuršumlijsku opštinu.

Olivera Đorđević meštanka romskog naselja u Barlovu ističe da je veoma zahvala pomenutoj humanirtanoj organizaciji i opštinskom rukovodsvu na dobijenoj donaciji.

"Mnogo mi znači šporet koji sam danas dobila, živim u prosorijama železničke stanice sa sedmoro dece i suprugom u veoma lošim uslovima i bez struje. Svi zajedno koristimo samo samo tu jednu prostoriju, što je mnogo teško. Šporet koji sam dobila mnogo će mi značiti za pripremanje hrane i grejanje zimi, hvala svima koji su nam pomogli", izjavila je Olivera.


#   Kuršumlija   Romi   Barlovo     Cigani   bez struje   opština Kuršumlija
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima