Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jelena Barton: Ne treba sumnjati u žensku snagu, niti u intuiciju kad su rezultati izbora u pitanju!

rssBookmark and Share

Niš 29.03.2016. Z.Stojnić, Južna Srbija Info

Mnogi pokušavaju da kažu kako žene nisu sposobne da budu na izvršnim i odgovrnim funkcijama, a ja sam spremna da dokažem suprotno, rekla je između ostalog Jelana Barton za Južnu Srbiju, kandidat DS i koalicije "Niš moj grad" za predsednika Gradske opštine Palilula u Nišu.

Jelena Barton DS, Foto: Južna Srbija
Jelena Barton DS, Foto: Južna Srbija

Kakav je osećaj biti jedna od retkih žena u Nišu, koja je kandidat, odnosno prva na listi kandidata Demokratske stranke (Koalicija "Niš moj grad! - DS, SDS, NPS, LDP) u Gradskoj opštini Palilula?

   - Za mene lično, prihvatanje kandidature za predsednicu opštine Palilula jeste veliki izazov, ali i ogromna odgovornost prema građanima Palilule. Trudiću se da svojim angažovanjem i nedvosmislenim radom, opravdam poverenje koje mi bude ukazano na izborima.

Vaša kanditaturai i poverenje koje Vam je pruženo, sigurno je rezultat Vašeg dosadašnjeg rada i angažovanja u niškom DS?

   - Ja živim na Paliluli i odlično znam sa kojim se sve problemima susreću moje komšije, moja porodica i ja lično. Moji saradnici i drugari su prilikom razmatranja kandidata za tu poziciju uzeli u obzir političko iskustvo koje imam kao odbornica u Skupštini Gradske opštine Palilula i političku pismenost koju sam stekla kroz rad u stranci. Deset godina sam član Opštinskog odbora Palilula, što mi je omogućilo da se upoznam sa problemima građana ove opštine i da pronađem način da te probleme rešim.

Ovo je redak, možda i jedinstven slučaj u skorije vreme na niškoj političkoj sceni?

    - Čula sam da je žena nosilac liste SRS na Panteleju, a sve ostale stranke koje su predale liste, kandidovale su muškarce za prvo mesto. Politika je sfera u kojoj je najizrazitija neravnomerna zastupljenost žena i muškaraca. Borim se da žene ne budu samo kvota na listama da bi se ispoštovao izborni zakon, već da se ozbiljno uzmu u obzir njihove kompetencije za obavljanje najodgovornijih funkcija u gradu.

Kako Vaše muške kolege gledaju na Vašu kandidaturu?

   - Kako sam već rekla, moje kolege i moji drugari i prijatelji iz stranke su bili inicijatori da žena treba da bude nosilac liste na opštini Palilula, jer je to u skladu sa politikom Demokratske stranke. Za Demokratsku stranku, rodna ravnopravnost je ne samo razvojno pitanje i važna društvena tema, već pitanje realnog, svakodnevnog života.

Po Vašem dosadašnjem iskustvu i trenutnoj situaciji, kakvo je raspoloženje birača na Palilli?

   - Iskreno, osećam nezadovoljstvo, ali ono suštinsko, kod birača, a poznato je da žene imaju skoro nepogrešiv osećaj (osmeh), ali istovremeno i želju da nešto promene u svom okruženju.

Vi ste aktivni i u Forumu žena, Vaše stranke!?

   - Forum žena je telo u stranci koje brine o zastupljenosti žena u svim organima stranke. Pored toga ovo telo se bavi i edukacijom žena kako bi bile osnažene i spremne da prihvate odeređene pozicije. Kao predsednica Gradskog odbora Foruma žena Niš, zalagala sam se za unapređenje položaja žena u svim sferama javnog i privatnog života i za veći broj žena na mestima odlučivanja. Organizovala sam sa ženama akcije povodom značajnih datuma, sa ciljem da skrenem pažnju javnosti na položaj žena. Smatram da je snaga promena u rukama žena.

Kakve rezultate očekujete na lokalnim izborima u Nišu?

   - Bez obzira na svu popularnost premijera Vučića, izbori su mogućnost da se sankcioniše vlast. Očekujem da građani prepoznaju koaliciju ''Niš moj grad'' kao jedinu alternativu ove vlasti. Aktuelno rukovodstvo ovog grada nije postiglo nikakav rezultat koji bi birače opredelio da ih ponovo podrže .Naša koalicija ima jasan plan i ima ljude koji poseduju znanje, iskustvo, i želju da nešto promene u ovom gradu.

Kako jedana žena pored svoje profesije i porodice postiže sve ?

   - Da, jeste ponekad teško, s obzirom na to da sam profesor srpskog jezika i književnosti i da sam zaposlena u školi, politika je moje drugo zanimanje. Trudim se da ne zapostavim struku, što podrazumeva kontinuirano stručno usavršavanje. Baviti se politikom nije jednostavan posao jer traži vreme i energiju. Zbog prevelikih obaveza ne mogu da kažem da sam u potpunosti posvećena suprugu i deci, ali koristim svaki slobodan trenutak da budem sa njima. Velika podrška i razumevanje moje porodice, daju mi snagu da izdržim sve.

Ako budete izabrani na prvo mesto u Palululi, šta je to prvo šta će te uraditi, promeniti?

   - Spisak je poduži (osmeh), ali kao buduća predsednica opštine iniciraću zajedno sa gradskim rukovodstvom da dođe do izmena u Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, kako bi transfer sredstava bio veći, upravo prema nama, kako bi građani zaista videli benefit.Na početku mandata sva dugovanja koja je predhodna vlast ostavila treba izmiriti. Od svojih saradnika zahtevaću veću kreativnost u apliciranju projekata. Nastavićemo sa apliciranjem dostupnih fondova od čega očekujemo uvećanje budžeta opštine Palilula i do 25%.To nije moguće odmah realizovati, ali već u drugoj godini mandata mogu se videti rezultati. Naši projekti će biti usmereni na obezbeđenje zdrave pijaće vode (Berbatovo, Vukmanovo, Donje Vlase), znači ljudima dovesti vodu u kuću, zatim uređenje međublokovskog zelenila u delu Francuskog groblja u Nišu.

Vrlo bitna stavka je uređenje Starog groblja, parka na Ledenoj steni i uređenje divljih deponija.

Mi moramo da nastavimo saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika Republike Srbije, a u cilju unapređenja istorijsko - turističke ponude.

Bavićemo se unapređenjem komunalne infrastrukture na selu. Promovisaćemo i pomagaćemo poljoprivedna udruženja, zadruge i rekreativni sport. Kao i u periodu od 2008. do 2012. godine, bavićemo se promovisanjem turističkih kapaciteta kao i proizvodnih kapaciteta preduzetnika sa teritorije opštine Palilula, a posebnu pažnju usmerićemo na organizacije civilnog društva, manjinskih i ranjivih grupa (osobe sa invaliditetom), a sve u cilju njihovog osnaživanja i potpuno normalnog uključivanja u društvo.

Komentara: 0


#   Niš   DS   Palilula GO   Osobe sa invaliditetom   Donje Vlase   rodna ravnopravnost   prvo mesto   forum žena   Jelena Barton   izbori 2016   gradske opštine   Niš moj grad   Koalicija Niš moj grad
@demokrate @


 


[ Dodaj komentar ]