Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pesme pisala i dijaspora

rssBookmark and Share

21.02.2008. D. STOJANOVIĆ

Na ovogodišnji konkurs književnih susreta "Dani dečje poezije i stvaralaštva - Gordana Brajović", inače, jedanaestih po redu, koji se tradicionalno održavaju u Aleksincu i pod medijskim pokroviteljstvom Kompanije "Novosti", do 1. februara, do kada je bio krajnji rok, na adresu organizatora ove kulturne manifestacije - Centra za kulturu i umetnost u gradu na Moravici, stigao je rekordan broj radova - nešto više od 2.500.

Kao i svih prethodnih godina, i ovogodišnji konkurs je raspisan za najbolju knjigu namenjenu deci i omladini, objavljenu u 2007. godini, bez obzira na literarni rod, kao i za dečje stvaralaštvo iz oblasti poezije, proze, dramskih tekstova, novinarstva (reportaže) i drugih pisanih radova.

- Radovi su stigli iz svih krajeva Srbije, a i ove godine učešće su uzela i deca iz dijaspore, na primer, iz Makedonije,Mađarske, Crne Gore, Republike Srpske, Rumunije - kaže Marina Biorac, stručni saradnik u aleksinačkom Centru za kulturu i umetnost, koja je od početka uključena u ovu manifestaciju.

Deca su razvrstana u tri kategorije, od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda osnovne škole, kao i od prvog do završnog razreda srednje škole. Za svaku od ovih kategorija, po oceni žirija, dodeliće se po jedna prva, dve druge i tri treće nagrade, kao i više pohvala, a vredna nagrada očekuje takođe i autora najbolje knjige.

Održavanje manifestacije očekuje se početkom aprila, kada cvetaju trešnje, nagrađeni radovi biće objavljeni u posebnom zborniku, a očekuje se i Antologija sa najboljim radovima u protekloj deceniji manifestacije.

www.novosti.co.yu



#   Gordana Brajović   Marina Biorac   reportaže   srednje škole
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima