Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ambasador Poljske Tomaš Njegođiš u Nišu otvorio "Poljsku filmsku jesen"

rssBookmark and Share

Beograd 03.11.2016. Z.Stojnić, Južna Srbija Info

Ambasador Republike Poljske Tomaš Njegođiš, otvorio je večeras dane poljskog filma "Poljska filmska jesen" u Niškom kulturnom centru.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

U svom neposrednom oraćanju novinarima Njegođiš je rekao da je špoljski film imao razlišite etape u svom razvojnom puta, kao i proslavljene velikane, kao što su Andžej Vajda i Roman Polanski.

Danas poljska kinematografije proizvede oko 50 filmova godišnje.

Na pitanje novinara šta je to što je slično između dva slovenska naroda, ambasador Njegođiš je izjavio da je to svakako borba za slobodu, velika istorija i porodične vrednosti.

Njemu je to drugi boravak u Nišu, nakon dolaska u Beograd na mesto prvog čoveka poljske ambasade.

Ambasador Republike Poljske Tomaš Njegođiš, sutra će imati zvaničan sastanak sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem, kada će biti razotrene mogućnosti za unapređenje saradnje.

Program:

EKSCENTRICI - DAKLE,NA SUNČANOJ STRANI ULICE (2015)
Dobitnik četiri nagrade Poljske filmske akademije i dve nagrade na Filmskom festivalu u Gdinji. Film koji nas vraća u pedesete godine 20. veka. Najvažniji je džez, koji predstavlja reakciju na prošlost i način na koji se glavni junaci bore sa sadašnjošću. Fabian se iz Engleske vraća u Poljsku i zajedno sa grupom ekscentričnih muzičara osniva džez bend. Ubrzo se zaljubljuje u mladu Modestu, koja postaje prava zvezda benda. Njihov život polako počinje da liči na holivudski film, ali pitanje je da li su njihova osećanja prava?

Petak, 4.11.2016. godine u 19:00
CRVENI PAUK (2015)
Ovaj film je dobitnik mnogih nagrada. Nagrađen je na Međunarodnom filmskom festivalu u Arasu (Francuska) i od kritike na Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu. Dobio je dve nagrade u Visbadenu na festivalu ,,GoIst“. Režiser Marćin Košalka je na Festivalu u Orenburgu proglašen za najboljeg režisera. Crveni pauk je poljski triler inspirisan pričama o serijskom ubici iz Krakova iz 60-ih godina prošlog veka. Na početku filma, glavni junak Karol je kao i svi tinejdžeri: ima puno prijatelja, bavi se sportom, odličan je đak. Međutim, Karolov život se menja iz korena kada jednog dana slučajno postane svedok ubistva. Vođen znatiželjom, odlučuje da prati ubicu i na taj način otkriva mračnu stranu svoje ličnosti, za koju nije znao da postoji. 

Subota, 5.11.2016. godine u 19:00
GRAD 44 (2014)
Priča o ratu, ljubavi, prijateljstvu i časti. Glavni junak je osamnaestogodišnji Stefan, koji posle smrti oca odlučuje da se sa svojim prijateljima priključi Varšavskom ustanku 1944. godine. Suočen sa teškim životnim odlukama, upoznaje se sa dvema mladim devojkama sa kojima stvara čvrsta prijateljstva. Grad 44predstavlja živote mladih ljudi koji su spremni da se žrtvuju za svoju otadžbinu. Film je osvojio više nagrada, među kojima je i nagrada Poljske filmske akademije za otkriće godine i za najbolji scenario. Režiser filma je višenagrađivani Jan Komasa, autor filmova Sala samoubica (2011), Varšavski ustanak (2014) i mnogih drugih.

 

 


#   Beograd   Darko Bulatović   Niški kulturni centar   istorija   holivudski film   Poljska   Poljska filmska jesen   Tomaš Njegođiš
@DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima