Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Da li će radovi na "Medijani" ikada biti završeni, gradonačelnik Niša kaže da je kraj blizu?!

rssBookmark and Share

Niš 06.09.2018. Južna Srbija Info

Gradonačelnik Darko Bulatović obišao je danas arheološko nalazište Medijana gde je u toku završna faza izgradnje zaštitne konstrukcije i natkrivanja vile sa peristilom, čijim će se okončanjem steći uslovi da se lokalitet uredi za posete turista, a jedinstveni podni mozaici, koji i predstavljaju najveće blago Medijane, konačno postanu dostupni i vidljivi za posetioce.

Da li će radovi na "Medijani" ikada biti završeni, gradonačelnik Niša kaže da je kraj blizu?!

Po projektu, rok za završetak ove faze je 6. oktobar.

”Ovaj projekat je vredan 24 miliona dinara i zajednički ga realizuju Grad i Država. 50 odsto sredstava izdvaja Grad a 50 odsto Država bespovratno, a sve u cilju promocije  našeg kulturnog blaga i bogatstva. Radovi se konačno privode kraju, i posle dugo vremena moći ćemo da stavimo u funkciju ovaj prostor, da nam dođu turisti, da nam dođu gosti, i da možemo da svetu sa ponosom da pokažemo ovo blago koje imamo”, rekao je Gradonačelnik Bulatović.

Direktor Narodnog muzeja Nenad Spasić je rekao da se podizanjem objekta nad Vilom sa peristilom vrši zaštita arheoloških ostataka arhitektonskih elemenata, a pre svega vrlo vrednih podnih mozaika od štetnog dejstva atmosferskih uticaja.

"Kada se završi natkrivanje, arheolozi će najzad moći da otkriju mozaike koji su godinama konzervirani debelim slojem peska, a nakon uređenja čitavog prostora, izgradnje parking prostora, osmišljavanja pešačkih staza unutar kompleksa i pratećih objekata, moći ćemo da lokalitet otvorimo i za posetioce, i očekujem da se to može uraditi do proleća", rekao je Spasić.

Radovi na arheološkom nalazištu Medijana se nastavljaju, i to arheološkim istraživanjima nekadašnjih termi, ukupne površine oko 1200 m2 u neposrednoj blizini vile sa peristilom. Javna nabavka za izbor izvođača radova na arheološkom istraživanju biće objavljena ovih dana, pošto je priprema dokumentacije u završnoj fazi, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika u Nišu.

U planu je natkrivanje i tog nalazišta, što će, kako je rečeno, značajno obogatiti ponudu Medijane, i zajedno sa uređenjem zgrade Narodnog muzeja, doprineti da u skoroj budućnosti ovaj arheološki kompleks  postane zaista jedan od prepoznatljivih simbola Niša.

Komentara: 0


#   Niš   Darko Bulatović   Narodni muzej Niš   Medijana nalazište   Nenad Spasić   Javna nabavka
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima