Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovac: Otvoren 8. Internacionalni filmski festival

rssBookmark and Share

Leskovac 09.09.2015.

U Leskovcu je sinoć otvoren 8. Leskovački internacionalni filmski festival (LIFFE). Priznanje za životno delo i afirmaciju srpskog filma dobio je doajen glumišta, legendarni Velimir Bata Živojinović.

Leskovac: Otvoren 8. Internacionalni filmski festival

Nagradu je u njegovo ime primio unuk Velimir Živojinović, zahvalivši se i prenevši pozdrave svog dede. Prisutnima se obratila i glumčeva supruga Julijana Živojinović, koja je pročitala poruku svog supruga Bate Živojinovića.

“Pomalo je čudan osećaj dobiti nagradu koja nosi ime prijatelja i saradnika sa kojim ste celog života delili zajedničke vrednosti. Žika i ja smo ista generacija, što znači da smo zajednički prolazili kroz jedno vreme, zajednički se formirali i, hvala Bogu, zajednički radili. Nije fraza kada kažem da mi je izuzetna čast ukazano priznanje koje nosi ime mog velikog prijatelja i uzora u mnogo čemu, “ napisao je Živojinović.

Direktor festivala, režiser Darko Bajić, rekao je da ovaj festival živi iz ljubavi prema filmu i prijateljstvu, te da mu je drago što u Leskovac dolaze ljudi koji zavole i Leskovac i film.

„Film je važna stvar u našim životima, a vi u ovom bioskopu ste pobednici svih onih rijalitih šouova, svih onih najgorih političkih vlasti, budite sigurni da ste pobednici!“ rekao je  Bajić

Žiri ovogodišnjeg festivala čine Branko Baletić režiser iz Crne Gore, Branko Šmidt, režiser iz Hrvatske i glumac Branislav Lečić koji je podsetio na vreme kada je bio ministar kulture i kada je rođena ideja o decentralizaciji kulture.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u ime generalnog sponzora, ocenio je  festival kao” prestižni događaj u Leskovcu”.

“Festival na kreativan način doprinosi decentralizaciji kulture, a publika Leskovca moći će da neke filmove vidi i pre publike u Beogradu”, dodao je Cvetanović.

LIFFE traje do 12. septembra , na njemu se dodeljuju tri rediteljske i dve glumačke nagrade.

Glavna nagrada za režiju nosi ime velikana srpskog i jugoslovenskog filma Živojina Žike Pavlovića. Selektor festivala je Milan D. Špiček, koji je odabrao 11 filmova. Zahvaljujući filmskoj tehnici, osmi LIFFE je sa filmskog platna otvorio Bata Živojinović - prenosi agencija JUGpress.

Leskovac.RS


#   Leskovac   Goran Cvetanović   film   LIFFE festival   Velimir Bata Živojinović   Darko Bajić   Branko Baletić   Branislav Lečić
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima