Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Lutkarsko" spremno i bezbedno za mališane - zamenjena sedišta

rssBookmark and Share

Niš 18.02.2019. Južna Srbija Info

Grad Niš je, prošle godine u okviru Javnog poziva – Gradovi u fokusu 2018, koji je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, aplicirao za Projekat „Virtuozna prezentacija višeslojnog kulturnog identiteta modernog Niša“, koji, kao poseban podprojekat, podrazumeva i zamenu podova i 212 sedišta u sali "Pozorišta lutaka" u iznosu od 5.462.100,00 dinara, što je ovih dana i urađeno.

"Lutkarsko" spremno i bezbedno za mališane - zamenjena sedišta

Projekat, vredan oko 33 miliona dinara uz pomoć resornog ministarstva, je podrška kulturi u Nišu, kao pokretačima društvenog i ekonomskog razvoja, sistematizovanje kulturne ponude i unapređenje kulturnog života, kao i kulturne infrastrukture Grada Niša.

Pored uređenja Pozorišta, predvižena je i rekonstrukcija zgrade Muzeja na lokalitetu Medijana, kao i nastavak istraživanja na tom nalazištu.

U "Lutkarsko" već decenijama nije ulagano, a Niš je do sada ulagao skromnija sredstva u manje radove i nije bilo ozbiljnih intervencija u rekonstrukciju objekata koja im omogućuje proširenje dostupnosti kulturnog sadržaja publici i pridobijanje nove publike, rekao je hradonačelnik Bulatović, prilikom obilaska radova na zameni sedišta.

Pre četrir decenije, prema rečima direktorke pozorišta Milice Radulović, sedišta i podna obloga u potpunosti su odgovarali važećim standardima, merilima i propisima. Međutim, po sadašnjim propisima iz ove oblasti, pozorišta, bioskopi i drugi zatvoreni prostori koji služe za masovna okupljanja publike, moraju da budu opremljena sedištima, podnim oblogama i drugom opremom koja je izrađena od nezapaljivog materijala, što je i zahtev zakonskih propisa Evropske unije.

Pozorište lutaka godišnje poseti između 27 i 30 hiljada gledalaca, pretežno dece predškolskog i nižeškolskog uzrasta i između 7.000 i 10.000 posetilaca programa gostujućih izvođača. Pozorište je i domaćin brojnih kulturnih, umetničkih i  naučnih programa i predstavlja prostor koji diše životom i sadržajima. Takvi programi zahtevaju bezbedan i reprezentativan objekat, sa savremenim enterijerom i prostorima koji mogu da se prilagode potrebama različitih programa, rekla je direktorka Radulović i najavila da će publika u novi, oplemenjeni prostor ući već prvog vikenda u martu.

Bulatović je istakao da je ovo samo prvi korak u ulaganju u Lutkarsko pozorište.

"U toku godine pokušaćemo da rešimo i višedecenijski problem sa grejanjem u sali, rekonstruisaćemo mokri čvor i sagledaćemo i druge probleme sa kojima se zaposleni u Pozorištu i posetioci suočavaju, a cilj je da dobijemo modernu dvoranu koja će imati više funkcija", poručio je Bulatović.

Projekat realizuje Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Komentara: 0


#   Niš   pozorište   Darko Bulatović   rekonstrukcija   Pozorište lutaka   Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj   Gradovi u fokusu
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima