Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nagrada "Stevan Sremac" Ani Mariji Grbić za zbirku priča „Srneća leđa"

rssBookmark and Share

Niš 21.11.2022. Južna Srbija Info

Na završnoj sednici žirija za dodelu Nagrade „Stevan Sremac“ održanoj 15. novembra 2022. godine, žiri u sastavu: Dr Dejan Milutinović (predsednik) i Petar Arbutina i Krsta Popovski (članovi), doneo je odluku da Nagradu „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2021. godini dodeli književnici iz Beograda Ani Mariji Grbić za zbirku priča „Srneća leđa“ u izdanju „Geopoetike“ iz Beograda.

Nagrada "Stevan Sremac" Ani Mariji Grbić za zbirku priča „Srneća leđa"

Za nagradu „Stevan Sremac“ za 2022. godinu prispelo je 80 proznih knjiga. Žiri je u uži izbor uvrstio pet knjiga (ovde poređanih po azbučnom redu):

Branko Anđić, „Tajna agencija nove Jugoslavije“, Laguna, Beograd
Dejan Vukićević,  „Privatna antologija”, Srpska književna zadruga, Beograd
Ana Marija Grbić, „Srneća leđa“, Geopoetika, Beograd
Vladimir Kolarić, „Avanture pobednika”, Presing, Mladenovac
Milkica Miletić, „Manuet u šejtanovim papučama“, Dereta, Beograd

Jednoglasno je odlučeno da je ovogodišnji laureat nagrade „Stevan Sremac“ Ana Marija Grbić sa zbirkom priča „Srneća leđa“. 

Obrazloženje:
Originalno i inventivno Ana Marija Grbić u knjizi „Srneća leđa“ revitalizuje izvornu, sudbinsku i životnu, tematizaciju likova i prostora. Kreativno oživljavajući zatamnjena mesta raznolikih sudbina „običnih ljudi“, koje savremena književnost već pomalo zaboravila u karnevalskim fascinacijama konstruktivizom i jalovim ideološkim iskrivljenjima. Spretno, žanrovski i pripovedački suvereno, iskreno i neposredno, ona ispisuje književno intrigantne i čitalački uzbudljive kratke priče o ljudima i događajima uspostavljajući ponekad tragične, ponekad grotkeskne, svakako veoma ubedljive veze između uspomena i neposrednog iskustva, lica i naličja života, bez patetike, sentimentalizma i sreće kao jeftine eksplikacije socijalnog uspeha. Izbegavajući vešto uobičajene stereotipe u građenju likova, ne dozvoljavajući da ta vrsta prepoznatljivosti oblikuje čitalački utisak ona nalazi pravu meru između stvarnosnog predloška i njegovog književnog preoblikovanja.  

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Program nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos. 
Nagrada će Ani Mariji Grbić biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra. 

BIOGRAFIJA

Ana Marija Grbić, živi i radi u Beogradu gde je trenutno na poslednjoj godini doktorskih studija na Filološkom fakultetu. Objavila je knjige poezije Da, ali nemoj se plašiti (Prvenac 2012), Venerini i ostali bregovi (Lom 2014), Zemlja 2.0 (Arete 2018). Priredila je oralnu biografiju benda Idoli “Idoli i poslednji dan” (Kontrast 2019). Autorka je zbirke priča Srneća leđa(Geopoetika 2021) i romana Mrtvi na dodir (Geopoetika 2022). Dobitnica je nagrade Grozdana Olujić. Radi kao saradnik na RTS-u, kao mentorka kreativnog pisanja i urednica. Članica je Srpskog književnog društva i PEN Srbija.

Komentara: 0


#   Niš   Niški kulturni centar   Stevan Sremac nagrada   Ana Marija Grbić   Zbirka Srneća Leđa
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima