Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški hor "Branko" gostovao u Meksiku

rssBookmark and Share

Niš 07.09.2018. Južna Srbija Info

Niška crkvena pevačka družina "Branko" gostovala je od 24. avgusta do 2. septembra 2018. godine u Meksiku. Hor je učestvovao na 19. Svetskom horskom festivalu u gradu Puebla ("XIX Festival Mundial de Coros Puebla"), kao jedini predstavnik Evrope.

Niški hor "Branko" gostovao u Meksiku

Ovo gostovanje i predstavljanje pred publikom drugoga kontinenta bilo je od velikog izazova i značaja na samo za hor "Branko" već i za sve pevače za koje će ovo učešće na "Festivalu horske muzike" u Pueblu biti nezaboravno i inspirativno. 

Hor "Branko" je prisustvovao na organizovanoj misi u katedrali u Pueblu, da bi nakon toga delegacija hora prisustvovala prijemu kod gradonačelnika Pueble Luisa Seratora, zajedno sa delegacijama ostalih horova učesnika festivala. Hor i dirigent gospođa Sara Cincarević dobili su zahvalnice za učešće na horskom festivalu. U okviru oficijelnog programa Festivala, organizovano je audio snimanje kompozicija svih horova učesnika, kojih je bilo oko 300 iz 7 zemalja (SAD, Kostarika, Argentina, Urugvaj, Meksiko, Kolumbija i Srbija). 

U toku svog boravka u Meksiku, niški pevači su priredili više celovečernjih koncerata u obližnjim mestima: u katedrali Emanuela Hrista u mestu Teaka, 
u dvorani univerziteta u Tlaskali, gde je prisustvovalo preko 800 studenata Univerziteta.

U sećanju će ostati posebno topao prijem na koncertu u mestu Akajete, gde su deca, obučena u indijanske nošnje iz plemena Maja, mahala srpskim zastavicama prilikom izvođenja horskih kompozicijama.

30. avgusta. Hor "Branko" je učestvovao u glavnom delu programa festivala, zajedno sa horom "Man in Blaque" (SAD). 

Koncert je održan u Narodnom pozorištu u Puebli.

Impresivno je bilo zajedničko izvođenje kompozicije ''Tamo daleko'' koje je izazvalo veliki aplauz meksičke publike. 

Poslednje i završno veče festivala obeležio je gala koncert svih učesnika festivala. Preko 300 izvođača, u sali Univerzitetskog kulturnog kompleksa u Puebli, izveli su zajednički program, sačinjen od kompozicija iz zemalja učesnika festivala. Združeni hor učesnika izveo je srpsku kompoziciju "Tamo daleko" u aranžmanu Andreja Cincarevića. 

Za vreme svog boravka u Meksiku, hor "Branko" imao je priliku da obiđe piramide Teotiuakanu i Čoluli, kao i znamenitosti Meksiko Sitija i Pueble.

Poslednjeg dana boravnka u Meksiku, hor je svojim pojanjem uzeo učešće na liturgiji u pravoslavnom manastiru Svete Trojice u Meksiko Sitiju. Na ovom sabranju bili su prisutni ambasadori Srbije, Grčke i Kipra u Meksiko Sitiju. 


#   Niš   turneja   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Sara Cincarević   Hor Branko
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima