Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški hor "Branko" u Poljskoj

rssBookmark and Share

Niš 17.05.2018. Južna Srbija Info

Niška crkvena pevačka družina Branko je proteklog vikenda boravila u Poljskoj u poseti Poljskoj pravoslavnoj crkvi i Muzičkom univerzitetu Frederika Šopena u Varšavi, gde je održala vrlo posećen i uspešan koncert.

Niški hor "Branko" u Poljskoj

U nedelju 13. maja tekuće godine, hor Branko zajedno sa katedralnim horom hrama Svete Marije Magdalene iz Varšave u istoimenom sabornom hramu Varšavske Mitropolije uzeo je učešće na liturgiji  kojom je načalstvovao Mitropolit Varšave i cele Poljske Sava. 

Uveče, hor Branko je u punoj Koncertnoj sali Muzičkog univerziteta Frederika Šopena (UNIWERSYTET MUZYCZNY FRYDERYKA SHOPINA) u Varšavi održao koncert pod naslovom Srpska horska muzika, u izvođenju sa još dva poljska hora - Vokalni ansambl Muzika cerkov.pl i Vokalni ansambl Horske dirigenture Muzičkog univerziteta Frederik Šopen, pod rukovođenjem dvoje dirigenata, Sare Cincarević i Miloša Bogića. Koncert je organizovan od strane Muzičkog univerziteta Frederik Šopen, a pod patronatom Pravoslavnog kulturnog centra Svetih Ćirila i Metodija i Ambasade Republike Srbije u Poljskoj.

Na programu sva tri hora su bila dela srpskih duhovnih i svetovnih autora čija izvođenja je publika pažljivo odslušala i veoma toplo primila zahvalivši se gromoglasnim i dugotrajnim aplauzom. Solo deonice vrlo upečatljivo izveli su Marijana Radosavljević (sopran), Danica Gostović Ćirić (alt), Andrej Cincarević (bariton), Lazar Lazarević (bariton) i sveštenik Vladica Savić (tenor) ispred hora Branko kao i Lukas Hajdučenia (bariton) ispred hora Horske dirigenture Muzičkog univerziteta.
Trodnevni boravak u Varšavi upotpunjen je srdačnim i toplim prijemom pri Ambasadi Republike Srbije u Varšavi od strane srpskog ambasadora gospodina Nikole Zurovca i konzula gospođe Olivere Dobričanin. 

U povratku hor je posetio veliko nacističko stratište iz Drugog svetskog rata, Koncentracioni logor Aušvic, kao i Košice - grad pobratim sa našim gradom Nišom, gde je ostvaren kontakt sa gospođom Evom Dekanovskom, počasnim konzulom Republike Srbije u Slovačkoj.

 

Komentara: 0


#   Niš   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Poljska  Hor Branko
@


 


[ Dodaj komentar ]