Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nišvil posetilo 170.000 ljudi

rssBookmark and Share

15.08.2017. Zorica Miladinović, Danas

Internacionalni džez festival Nišvil ove godine je posetilo 170.000 ljudi, a broj bi bio veći da nije bilo olujnog nevremena koje je oštetilo bine i otkazao jedno veče festivala.

Foto: Info-G
Foto: Info-G

Ipak, cifra nije konačna, pošto će u petak, 18. jula, biti održan koncert Darka Rundeka koji zbog oluje nije održan u subotu, saopštio je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Na završnoj konferenciji za novinare Blagojević je kazao da su "oko 20 odsto posetilaca bili stranci", te ocenio da su novi prateći sadržaji, kakvi su pozorišni i filmski festival "naišli na odličan prijem publike". On se zahvalio gradu Nišu koji je za festival izdvojio 25 miliona dinara, što je bezmalo polovina ovogodišnjeg festivalskog budžeta, koji je iznosio svega 55 miliona. Dodao je da je festivalu potreban duplo veći budžet od onog kojim je ove godine raspolagao kako bi održao nivo kvaliteta, a omogućio da se publici predstave najmanje četiri svetski poznata muzička imena.

Foto: Info-G

Blagojević je ponovio da je Nišvilu i ove, kao i prethodnih godina, nedostajala značajnija finansijska podrška iz državne kase, a pre svega ona iz Ministarstva kulture, koje je izdvojilo svega 2,4 miliona dinara. Podsetio je da je Ministarstvo turizma izdvojilo četiri miliona dinara, a da su ostala sredstva obezbedili sponzori i donatori, među kojima ambasade SAD i Australije u Srbiji, Francuski institut i Delegacija Evropske unije u Srbiji. Najveći sponzor festivala, Naftna industrija Srbije, ove godine je otkazala sponzorstvo.

Tokom šest dana Nišvila, koji je ove godine obeležio 23. izdanja pod tim imenom, a 34. to od nastanka niškog džez festivala na koji se naslanja, na 12 stejdževa održano je oko 130 koncerata, na kojima je nastupilo više od 700 muzičara.


#   Nišvil   Ivan Blagojević   džez   Ministarstvo turizma   džez festival
@nisville @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima